Turisten som plager Spania

CADIZ (Dagbladet): Den svindelettersøkte russiske mediebaronen Vladimir Gusinskij ble i går en fri mann og kan få tilbakebetalt kausjonen på 50 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men statsminister José Marma Aznar er neppe kvitt alle plager og alt politisk press i forbindelse med den brysomme «feriegjesten».

Torsdag avsa den høyeste straffedomstolen i Spania, Audiencia Nacional, en kjennelse om at Gusinskij ikke kan utleveres til Russland med to mot én stemme. I går gikk fristen ut for å anke kjennelsen inn for domstolens plenum. Øverste statsadvokat ved domstolen, Eduardo Fungariño, en glødende forkjemper for utlevering, oppga tanken på anke etter å ha lest kjennelsen.

Ingen gave

Statsminister Aznar skal på offisielt besøk til president Vladimir Putin i Moskva 22. mai. Putin hadde trolig ventet å få Gusinskij som «gave» i anledning besøket.

Sosialistpartiet (PSOE) har fra opposisjonens benkerader advart Aznar mot en «hestehandel» med russerne. Og EU kom seinest fredag med en advarsel til Russland mot å begrense pressefriheten.

Da ville det se merkelig ut om et medlemsland utleverte eieren av «den siste, kritiske røst» i russiske media til Russland. Gusinskij bygde opp og drev selskapet Media-Most, som eide blant annet den uavhengige fjernsynskanalen NTV og flere aviser og magasiner som er stengt eller underlagt Putins kontroll.

Helt siden Russland forlangte Gusinskij utlevert og han ble arrestert i Spania 12. desember, har affæren skapt diplomatisk hodebry for Spanias regjering og underholdende bølger i landets rettsvesen.

Gusinskij var da på ferie i Spania, hvor han ikke har et vanlig feriehus, men snarere et «ferie-gods» i Sotogrande, ikke langt fra Gibraltar. Der har han holdt seg innestengt og verken sagt et kløyva ord eller vist seg etter at han slapp ut av fengsel.

Russland krever ham utlevert for svindel av rundt 2 milliarder kroner fra det statlige gassmonopolet Gazprom.

Enorm kausjon

22. desember løslot den verdenskjente spanske dommeren Baltasar Garzsn mediebaronen mot en kausjon på 1 milliard pesetas (rundt 50 millioner kroner), og meldeplikt til politiet. Garzsn var dommeren som fikk Chiles tidligere diktator, general Augusto Pinochet, arrestert i London og krevde ham utlevert til Spania.

Mens bølgene gikk i rettsvesenet, ønsket nok Aznar den russiske feriegjesten dit pepperen gror. Aznar, som ønsker et godt forhold til både Russland og Israel, var i klemma. Israel presset på for at Spania ikke skulle utlevere Gusinskij. Han er nemlig visepresident i Jødenes verdenskongress.

BRYSOM GJEST: Den russiske mediebaronen Vladimir Gusinskij og hans kone Elena har skapt politisk og juridisk røre i Spania der de har et enormt feriegods. Gusinskij er ettersøkt for milliardsvindel i Russland.