Turistene flykter fra Wilma

Kan bli tidenes verste orkanmonster. Truer Florida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Meteorologene har aldri sett en orkan øke så kraftig i styrke som Wilma har gjort i dag.

Vindhastigheten ble i 15-tida målt til 282 kilometer i timen, og orkanen ble oppgradert til kategori fem - den høyeste kategorien Saffir-Simpson-skalaen.

I øyeblikket brøler Wilma over Karibhavet. Meteorologer kaller henne «ekstremt farlig», men de tror hun vil roe seg en del før hun når land.

Monster

Wilma er den mest intense atlantiske orkanen som noen gang er målt med hensyn til barometrisk trykk, melder USAs nasjonale orkansenter.

Trykket i stormsenteret falt i ettermiddag til 882 millibar. Det er seks millibar lavere enn den tidligere rekorden, som ble målt i orkanen Gilbert i 1988.

Det lave lufttrykket viser at orkanen er svært kraftig, men vindstyrken avgjøres ikke av trykket alene.

- Sentertrykket er en måte å måle orkaner på. Men det er forholdet til det omliggende trykket som avgjør vindstyrken, sier meteorolog Camilla Holmebakken ved Storm Weather Center til Dagbladet.no

KAN BLI TIDENES MONSTER: Satelittbilde av Wilma som raser i Karibia. Vindhastigheten var oppe i 282 kilometer i timen. Foto: NOAA/ SCANPIX
KAN BLI TIDENES MONSTER: Satelittbilde av Wilma som raser i Karibia. Vindhastigheten var oppe i 282 kilometer i timen. Foto: NOAA/ SCANPIX Vis mer

- Dersom det er stor forskjell mellom lufttrykket i orkanen og trykket i omgivelsene, blir vinden kraftig.

Flykter

Wilma har allerede krevd tolv menneskeliv i jordskred på Haiti og ett liv på Jamaica, melder nyhetsbyrået AP.

Følger hun sin nåværende kurs vil øyet passere den smale kanalen mellom Cuba og Mexico på fredag. Deretter vil den bevege seg over Mexicogolfen mot USA i løpet av helga.

- Den kommer til å bevege seg svært hurtig mot Florida. Folk må begynne forberedelsene allerede nå, sa orkanekspert Stacy Stewart til AP i dag tidlig.

I ettermiddag ble turister evakuert fra øykjeden som utgjør Florida Keys, og folk hamstrer mat, vann og batterier.

På Cayman-øyene holder skolene stengt i morgen. Den store MTV-utdelingen «Latin America Video Music Award», som skulle gå av stabelen på det mexicanske ferieparadiset Cancun i morgen, er utsatt.

Engstelige

Wilma har vokst usedvanlig raskt. Bare ni timer etter at hun ble klassifisert som orkan, hadde vindhastigheten økt fra 120 til 160 kilometer i timen.

I løpet av de neste to timene økte farten til 241. I ettermiddag var orkanens middelvind - i USA betyr det vindstyrke målt over en ett minutt lang periode - over 280 kilometer i timen.

Orkanen sprer frykt i hele regionen.

- Etter Katrina er alle blitt langt mer engstelige, sier Pat Schmidt (74) i Port Charlotte.

Hun snakket med journalister mens hun hamstret mat og vann på et supermarked.

- Folk har fått ei lekse. Nå vet vi hvordan vi skal forberede oss. Vi venter ikke til siste minutt mer, sier Andrea Yerger (48).

Tomme for navn

2005 er den verste orkansesongen siden amerikanerne begynte med målinger i 1851.

Wilma er den tolvte orkanen i år, samme antall som i rekordsesongen 1969. Det er i tillegg den 21. navngitte stormen, samme antall som i 1933.

Bokstaven «W», som i Wilma, er den siste på lista over stormnavn. Hvis det kommer flere stormer så kraftige at de må døpes i løpet av sesongen, må de navngis etter det greske alfabetet, slik at den neste stormen vil hete Alpha.

Det er aldri skjedd etter at man begynte å gi navn til store stormer i 1953.

HAMSTRER: Sandra Mallory planlegger å bli hjemme når Wilma når Florida, og har hamstret flaskevann.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer