Elleville turisthistorier:

Turistene går amok

Turistnæringen i Italia raser mot det de omtaler som respektløse turister.

VENDER TILBAKE: Politiet i Italia merker at turistene er tilbake etter to år med pandemi. Video: AP/TWITTER/POLIZIA ROMA. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer
Publisert

For mange byer var det full jubel da turistene endelig kunne vende tilbake igjen etter flere år med nedstengninger som følge av coronapandemien.

Men når turistene strømmer til, øker også risikoen for lovbrudd. Det har den amerikanske nyhetsformidleren CNN omtalt i en større sak der de ser på hendelser der turister har vært involvert i regelbrudd i flere italienske byer.

Hendelsene er mange, og inkluderer alt fra en luksusbil ned Spansketrappen, til ivrige badenymfer i Venezias verdenskjente kanaler.

  • I mai kjørte en turist fra Saudi-Arabia ned Spansketrappen i Roma i en lånt Maserati.
  • Måneden etterpå fikk to amerikanske turister bøter etter at de kastet scooterne sine ned Spansketrappen. Skadene på turistmonumentet midt i Romas gater viste seg å koste hele 25 000 dollar, tilsvarende 265 000 kroner, å få fikset.
VERDENSKJENT TRAPP: Spansketrappen ligger i hjertet av Roma. Med sine 138 trinn er den et yndet sted for både fotografering og bilkjøring. Foto: NTB
VERDENSKJENT TRAPP: Spansketrappen ligger i hjertet av Roma. Med sine 138 trinn er den et yndet sted for både fotografering og bilkjøring. Foto: NTB Vis mer

Respektløse turister

Som om ikke det var nok, fikk en amerikansk turist nok da han etter sigende fikk den nedslående beskjeden om at han ikke fikk se paven da han besøkte Vatikanet i oktober. Da den amerikanske turisten fikk beskjeden om at Vatikan-besøket endte uten pavebesøk, skal han knust to uvurderlige skulpturer inne på Vatikan-museet.

Som CNN skriver: Er dette verre enn vanlig, eller har vi bare glemt hvor dårlig folk oppfører seg når de er på ferie?

- Jeg tror ikke det er noe verre i år. Jeg tror vi er på samme stadiet som vi var på da vi stengte ned i 2019, sier direktør for Uffizi-galleriet i Firenze, Eike Schmidt, til CNN.

- Det er absolutt folk som ikke respekterer situasjonen de er i, fortsetter Schmidt.

Ifølge Italias turistråd økte turismen i landet med 172 prosent i perioden fra januar til juli i år.

RASER: Borgermester i Venezia ,Luigi Brugnaro raser på Twitter etter to menn sto på vannski i kanalen. Reporter: Maja Walberg Klev. Video: Twitter. Vis mer

Oppgitt over turistene

I Venezia, innerst i Adriaterhavet, har det blitt meldt om hele 43 hendelser der turister har lagt på svøm i kanalene det siste året. Det har også blitt meldt om 46 hendelser der turister har ødelagt monumenter i byen som er kjent for sin historie, arkitektur og sine over 150 kanaler.

Det er strengt forbudt å bade i de UNESCO-bevarte kanalene, noe to norske turister fikk erfare da de i 2019 fikk bøter på 450 euro etter å ha nattbadet i Venezia.

- De oppfører seg som de alltid har gjort, men det er bare at tallene har gått tilbake til der de var før pandemien, og det tilsvarer en økning i dårlig oppførsel, sier sjefkommissær Gianfranco Zarantonello til CNN.

Han fortsetter:

- Noen ganger blir ikke Venezia sett på som en by. Turister oppfører seg om de er på stranda.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer