<div>LEDIGE SENGER: På prinseøyene i Istanbul er det mange ledige solsenger. Foto: Bulent Kilic / AFP / NTB Scanpix</div>
LEDIGE SENGER: På prinseøyene i Istanbul er det mange ledige solsenger. Foto: Bulent Kilic / AFP / NTB Scanpix
Vis mer

Turistene skremt bort fra Istanbul

Etter forrige ukes bombeaksjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Storbyen Istanbul er vanligvis fylt av turister nå om sommeren. Men på grunn av terroraksjonen i forrige uke er det påfallende tomt i gatene, ifølge nyhetsbyrået AFPs reporter.

- Det er så få turister at man kan høre fottrinnene deres gi gjenlyd i den tomme handlegata, skriver reporteren.

ROMSLIG: På Storbasaren i Istanbul er det langt mellom turistene i kjølvannet av terroren på Atatürk-flyplassen. Foto: AFP / NTB Scanpix
ROMSLIG: På Storbasaren i Istanbul er det langt mellom turistene i kjølvannet av terroren på Atatürk-flyplassen. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Det er katastrofalt. Hele livet har jeg vært turistguide. De fleste av oss har kommet til et punkt der vi ikke vet om vi kan fortsette lenger. Det er tragisk, sier Orhan Sonmez, guide ved Hagia Sofia-museet.

AFP skriver videre om tomme restauranter i det ellers så livlige Sultanahmet-distriktet, og at femstjerners hotell kan bookes til dumpingpriser.

Rammer turistnæringen

45 mennesker, inkludert de tre gjerningsmennene, ble drept og over 200 skadd i angrepet mot Atatürk-flyplassen tirsdag. Den islamske stat (IS) mistenkes å stå bak angrepet.

Terroraksjonen var med stor sannsynlighet rettet nettopp mot Tyrkias allerede hardt prøvede turistnæring. Det siste året er så vel Istanbul som hovedstaden Ankara rammet av en rekke angrep som enten IS eller kurdiske separatister har fått skylden for.

Flere land, bl.a. USA, advarer sine borgere mot å reise til Tyrkias sørøstlige provinser. Norsk UD oppfordrer nordmenn til å være forsiktige i nevnte område, samt fraråder helt å dra til området ved den syriske grensen.

BOMBEANGREP: Her går en av bombene av på Atarürk-flyplassen tirsdag kveld. Video: CNN Vis mer

Amerikanske myndigheter oppfordrer sine borgere til å unngå folkeforsamlinger og være forsiktige nær offentlige bygninger.

Rolig og fredelig

Men ikke alle lar seg skremme. De turistene som fremdeles velger å reise til Istanbul, forteller om et rolig og fredelig opphold.

- Dette kunne skjedd i enhver by - det er et uheldig lotteri. Folk her er veldig vennlige, og jeg tror absolutt jeg kommer tilbake og tilbringer mer tid her, sier den irske turisten Nessa Feehan, på shopping i Sultanahmets tomme butikker, til AFP.

Tallene for mai viser at turismen til Tyrkia har sunket med 35 prosent sammenliknet med i fjor. Stopp i russiske pakkereiser som følge av nedskytingen av et russisk fly i fjor har heller ikke hjulpet.

Også norsk reiselivsbransje merker terroreffekten. Den store charteroperatøren Ving melder om markant nedgang.

- Det siste året har vi redusert kapasiteten for reiser til Tyrkia med 60 prosent, opplyser Vings markeds- og kommunikasjonsdirektør Tonje Løkaas Fossum til Dagbladet.

MILLIONBY: I Istanbul bor 14 millioner mennesker. Den historisk viktige byen er vanligvis fylt av besøkende, men etter terrorangrepene det siste året har turismen hatt markant nedgang. Her utsikt over Bosporusbrua. Foto: Ozan Kose / AFP / NTB Scanpix
MILLIONBY: I Istanbul bor 14 millioner mennesker. Den historisk viktige byen er vanligvis fylt av besøkende, men etter terrorangrepene det siste året har turismen hatt markant nedgang. Her utsikt over Bosporusbrua. Foto: Ozan Kose / AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Ikke kjempeeffekt

Fossum understreker imidlertid at virkningen av Atatürk-aksjonen isolert synes å være liten.

- Vi har hatt noen avbestillinger, men noen kjempeeffekt er det ikke snakk om. Vi sender fulle fly til Tyrkia de neste ukene, sier hun.

Fossum opplyser at Ving hele tida er oppdatert på UDs reiseråd, men understreker at Tyrkia er et stort land, og at f.eks. Ankara ligger 80 mil unna de typiske solstedene.

- Det virker som om folk har satt seg inn i dette, slik at nedgangen har roet seg veldig, sier hun.

Mer for pengene

Markeds- og kommunikasjonsdirektøren opplyser at Ving har 22 000 Tyrkia-turister i sommer. De fleste drar til steder som Antalya, Alanya, Marmaris og Bodrum.

GOD PLASS: Også i badebyen Side nær Antalya er det godt med plass på stranda. Foto: Stefan Mattsson / IBL / NTB Scanpix
GOD PLASS: Også i badebyen Side nær Antalya er det godt med plass på stranda. Foto: Stefan Mattsson / IBL / NTB Scanpix Vis mer

- Den viktigste faktoren for folk er nok det norske været. Vi venner oss til at verden er mer urolig, og ingenting tyder på reiseskrekk, sier Fossum.

Hun understreker at man nå får mye for pengene, siden etterspørselen er lav.

- Mallorca, som er vår toppdestinasjon, er langt dyrere. Det gjelder også resten av Spania, inkludert Kanariøyene.