- Turistene står og gaper. De skjønner ingenting

Norske destillerier får tusenvis av turister på besøk hvert år som vil kjøpe med seg kvalitetssprit. Men det får de ikke lov til.

FÅR IKKE LOV: Bivrost tar år imot 3000 turister - 90 prosent av dem er fra utlandet. Nesten alle ønsker å kjøpe med seg noen småflasker etter endt besøk, men det setter norsk alkohollovgivning en effektiv stopper for. Foto: Bivrost
FÅR IKKE LOV: Bivrost tar år imot 3000 turister - 90 prosent av dem er fra utlandet. Nesten alle ønsker å kjøpe med seg noen småflasker etter endt besøk, men det setter norsk alkohollovgivning en effektiv stopper for. Foto: Bivrost Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- I år ligger vi an til 3000 besøkende og nesten alle ønsker å kjøpe med seg en eller flere småflasker med edle dråper, men vi må skuffe dem og si at vi ikke har lov til å selge det vi selv lager, sier daglig leder Tor Petter W. Christensen i den unge spritprodusenten Bivrost.

- Hva sier turistene da?

- Stort sett alle står og gaper. De har ingen forståelse for at de må reise til nærmeste pol for å kjøpe produktene. Nesten ingen gjør det, sier Christensen.

Norsk alkoholpolitikk er restriktiv og Vinmonopolet er hjørnesteinen. Men regjeringen har myket opp regelverket rundt cider og hetvin opp til 22 prosent, der gårder kan selge produktene direkte til besøkende. Det er imidlertid ikke lov for sterkere saker.

Vil åpne opp

Det ønsker Fremskrittspartiet å gjøre noe med. Derfor har Fpu-leder Bjørn-Kristian Svendsrud tatt med seg en god miks av 5 cl-flasker norsk kvalitetssprit til Stortinget. Der møter han tidligere landbruks- og matminister Bård Hoksrud, som er hjertens enig i at regelverket hører mer hjemme i molboland enn gamlelandet.

- Vi forstår at vi har en vinmonopolordning i Norge og at den står sterkt, men det bør være mulig for produsenter av brennevin å selge små smaksprøver på brenneriene. Det mener jeg de bør få lov til, sier Svendsrud.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer