Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Turistene står og gaper. De skjønner ingenting

Norske destillerier får tusenvis av turister på besøk hvert år som vil kjøpe med seg kvalitetssprit. Men det får de ikke lov til.

FÅR IKKE LOV: Bivrost tar år imot 3000 turister - 90 prosent av dem er fra utlandet. Nesten alle ønsker å kjøpe med seg noen småflasker etter endt besøk, men det setter norsk alkohollovgivning en effektiv stopper for. Foto: Bivrost
FÅR IKKE LOV: Bivrost tar år imot 3000 turister - 90 prosent av dem er fra utlandet. Nesten alle ønsker å kjøpe med seg noen småflasker etter endt besøk, men det setter norsk alkohollovgivning en effektiv stopper for. Foto: Bivrost Vis mer

- I år ligger vi an til 3000 besøkende og nesten alle ønsker å kjøpe med seg en eller flere småflasker med edle dråper, men vi må skuffe dem og si at vi ikke har lov til å selge det vi selv lager, sier daglig leder Tor Petter W. Christensen i den unge spritprodusenten Bivrost.

- Hva sier turistene da?

- Stort sett alle står og gaper. De har ingen forståelse for at de må reise til nærmeste pol for å kjøpe produktene. Nesten ingen gjør det, sier Christensen.

SPRIT TIL TURISTENE: Stortingsrepresentant Bård Hoksrud og FpU-leder Bjørn-Kristian Svendsrud er hjertens enige om at turister må kunne få kjøpe sprit når de besøker produsentene. Men Svendsruds favoritt-gin er ingenting for Hoksruds gane. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SPRIT TIL TURISTENE: Stortingsrepresentant Bård Hoksrud og FpU-leder Bjørn-Kristian Svendsrud er hjertens enige om at turister må kunne få kjøpe sprit når de besøker produsentene. Men Svendsruds favoritt-gin er ingenting for Hoksruds gane. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Norsk alkoholpolitikk er restriktiv og Vinmonopolet er hjørnesteinen. Men regjeringen har myket opp regelverket rundt cider og hetvin opp til 22 prosent, der gårder kan selge produktene direkte til besøkende. Det er imidlertid ikke lov for sterkere saker.

Vil åpne opp

Det ønsker Fremskrittspartiet å gjøre noe med. Derfor har Fpu-leder Bjørn-Kristian Svendsrud tatt med seg en god miks av 5 cl-flasker norsk kvalitetssprit til Stortinget. Der møter han tidligere landbruks- og matminister Bård Hoksrud, som er hjertens enig i at regelverket hører mer hjemme i molboland enn gamlelandet.

- Vi forstår at vi har en vinmonopolordning i Norge og at den står sterkt, men det bør være mulig for produsenter av brennevin å selge små smaksprøver på brenneriene. Det mener jeg de bør få lov til, sier Svendsrud.

Og blir fulgt opp av makker Hoksrud:

- Det er det samme vi gjorde med cider. Dette betyr mye for lokale produsenter. Det kommer en turbuss og så får de se hvordan du lager det, men så får de beskjed om å dra på Polet! De vil gjerne kjøpe produktet akkurat når de er der. Den gleden når du har sett produksjonen og får produktet nesten rett ut av fatet - det er den opplevelsen! sier Hoksrud - som selv ikke er noen spritdrikker - entusiastisk.

Leder Geir Jørgen Bekkevold (KrF) i helse- og sosialkomiteen på Stortinget mener imidlertid problemet Frp retter flomlyset mot er heller lite.

- Grensen for salg av alkohol må settes et sted, og alkoholpolitikken er ikke egnet for å se hver enkelt liberaliseringstiltak for seg. Vi må se helheten. At turister ikke forstår hvorfor de ikke kan få kjøpe med seg noen småflasker med sprit hjem, ser jeg på som et veldig lite problem satt opp imot behovet for en helhetlig og restriktiv alkoholpolitikk som ivaretar de som sliter med alkohol, skriver Bekkevold i en e-post til Dagbladet.

Og legger til:

- Hadde det vært opp til Frp å styre alkoholpolitikken alene, er det definitivt ikke bare salg av 5 cl-flasker det hadde blitt åpnet for.

MÅ SVARE: Fremskrittspartiets Bård Hoksrud var trolig landets mest markante bompengemotstander i. 2013. Hva sier han nå? Vis mer

Viktig inntektskilde

Christensen i brenneriet Bivrost - som er det norrøne navnet for nordlys - ligger som navnet tilsier langt nord. Nærmere bestemt i Lyngen, midt i turistlysløypa nordover.

- Destilleriene i Norge i dag baserer seg både på turisme og produksjon. Det er ikke lett å starte denne businessen i Norge og alle inntekter vil være kjærkomne. For våres en er 90 prosent av de besøkende utlendinger. De bestiller med den største selvfølgelighet etter besøket, slik de er vant til fra Skottland og andre land, sier Christensen.

- Det er ikke urimelig å anslå at dere kan tjene en hundrelapp ekstra per besøkende, slik at dere taper 300.000 kroner i år på dette?

- Ja, når du kutter distribusjonsleddet er det vesentlig mer til produksjonsleddet. Dette er viktige inntekter for nystartede brennerier, sier Christensen.

Hoksrud mener vi ikke må skuffe turistene og gi dem den opplevelsen det er å ha med seg ei flaske fra noen av de nordligste brenneriene i verden - som gjør at de også tar med seg opplevelsen hjem på en helt annen måte. Akkurat som nordmenn i Italia og Frankrike kjøper med seg vin hjem og drikker til spesielle anledninger, skyter Svendsrud inn.

- Som tidligere mat- og landbruksminister ser jeg verdien av å gjøre ting lokalt. Du får bedre betalt og det er ofte noen som driver med landbruk i tillegg. Og så er det morsomt! Vi har verdens nordligste brennevinsproduksjon. dette kommer ikke til å bli store mengder, men når folk kommer innom og får denne opplevelsen, ja så må de også få med seg produktet, sier Bård Hoksrud.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling