Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Turistene tar over etter Hitler

Luksushotell åpner i Hitlers gamle ferieparadis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Intercontinental Resort Berchtesgaden er navnet på hotellet som åpner 1. mars, melder AP.

Her i de bayerske alpene lå Adolf Hitlers gamle feriehus, 5 mil sørøst for Munchen, med Ørneredet rett i nærheten. Der var for øvrig ikke Hitler så ofte, han hadde høydeskrekk.

Jøder reagerer

Men på tomta hvor det nå blir hotell oppholdt han seg ofte, de andre nazilederne holdt ham med selskap, og her i huset samlet de seg for å å planlegge taktiske steg i krigføringen og for jødeutryddelsen.

Hotellet ligger i høyden over den bayerske landsbyen Berchtesgaden, i siden til fjellet Obersalzberg. Det er vakkert her, men nå reagerer flere jødiske grupper på at det blir hotell her.

Kun for pengesterke

Bayerns myndigheter har bestemt at hotellet skal rettes mot rike turister, noe som skal holde nynazistene unna.

Hotellet skal etter planene som ble offentliggjort i 2001 ha 138 rom, svømmebasseng, helsespa og skiområder like ved.

HITLERS FERIEHJEM: Her koste dikatoren seg. Han var for redd til å gå helt opp til Ørneredet og oppholdt seg her sammen med andre naziledere. 1. mars tar luksushotellet over. Foto: AP
HITLERS FERIEHJEM: Her koste dikatoren seg. Han var for redd til å gå helt opp til Ørneredet og oppholdt seg her sammen med andre naziledere. 1. mars tar luksushotellet over. Foto: AP Vis mer

På tomta lå det en rekke bygninger og bunkere i Hitlers tid. På Kehlstein-toppen ligger det i dag restaurant, og den kalles fortsatt Ørneredet og står som det sto på Hitlers tid.

De fleste bygningene i Obersalzberg ble ødelagt av allierte bomber i 1945. Etter krigen brukte de amerikanske styrkene området. Tyskland overtok det igjen i 1946. Området forble et populært skisted for amerikanske ekssoldater.

I 1952 sprengte myndighetene Hitlers feriehus i frykt for at det ville bli et pilegrimsmål for nazister.

BARE FOR DE RIKE:</B> Myndighetene vil ikke ha nynazister på hotellet.