Turistene tilbake i Khao Lak

Lars og Eva Söderström fra Stockholm har badet i sjøen i Khao Lak hver dag de siste to ukene. Men som turister er de ganske ensomme i området.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KHAO LAK (Dagbladet): Lars og Eva ferierer i Khao Lak, som var et av områdene som ble hardest rammet i Thailand under tsunamien.

Dagbladet treffer dem på Hotel Andaburi, et av seks hoteller i Khao Lak som ikke ble skadd og som har åpnet igjen etter tsunamien.

På vei gjennom Khao Lak, bort til hotellet, er det ikke mye som vitner om det tidligere paradiset. Det gjenstår fortsatt mye opprydning, og bare et og annet sted har man begynt å sette opp nye hus.

Havet skyller fortsatt inn klær og gjenstander. På stranda ligger håndklær, tøyrester, glass og vrakrester, og det er satt opp kors og minnestatuer etter savnede eller døde. Men på Hotel Andaburi, bare to hundre meter fra stranda, er kontrasten stor til det ellers så herjede landskapet. Her hersker den reneste idyll. Bungalowene skjermer hotellområdet fra utsyn til stranda og havet, og Lars og Eva Söderström koser seg på hver sin solseng ved bassenget.

Ikke mange turister

De fleste utlendingene i Khao Lak nå er hjelpearbeidere og frivillige. Lars og Eva er tilsynelatende ganske alene som turister.

-  Vi har det kjempefint. Vi har feriert i Khao Lak hver vinter de siste fem åra. Vanligvis bor vi på Bang Niang, men der er ødeleggelsene for store nå.

-  Vi ville hit og se hva som hadde hendt. Det var veldig trist å se ødeleggelsene her. Vi har hørt at ti av staben på hotellet vi bodde på i fjor, er døde, forteller de.

-  Vi har badet hver dag. Men vi har vært litt forsiktige med tanke på alle vrakrestene som ligger der, forteller Eva.

Paret hadde ikke bestilt billetter før de dro, men satte seg på flyet og håpet de kunne være i Khao Lak.

-  Vi dro opp hit og visste at vi kanskje måtte snu. Men det er mange hotellrom her nå, og det var ingen tvil om at vi ville være her.-  Turistene bør ikke være redde for å komme tilbake hit. Spander pengene her. Det trengs. Vi kommer tilbake neste vinter, sier det svenske paret.

I hotellresepsjonen treffer vi Mean Raiporn. Hun måtte selv løpe fra Bang Niang Beach da bølgen skyllet over Khao Lak. Hun forteller at ca. 1000 hotellrom i Khao Lak står og venter på turistene. Det gjør også befolkningen.

Venter på flere turister

-  Folk venter på gjenoppbyggingen og på hjelp fra turistene, sier Sak Anan, også han resepsjonist.

Forholdene i Khao Lak er langt fra gode, selv om hjelpeorganisasjoner og frivillige legger ned en stor innsats. Det er tidvis vannmangel i området, og svært mange står uten arbeid. Ubrukte kister resirkuleres om til møbler og konstruksjonsplater, og på skolen Bang Maruan skal kistene bli til pulter. På stranda samles gjenstander som fortsatt er brukbare.

Der treffer vi også en Dagmar Minni fra Bremen i Tyskland med barna Amy (8) og Gary (10).

Bader ved lavvann

-  Vi begynte å bade i slutten av januar, men vi bader alltid når det er lavvann, forteller Dagmar, som drev et bookingfirma på Bang Niang Beach før bølgen ødela bedriften.

-  Vi satser på å starte opp igjen til høsten, forteller hun.

Nederlenderen Alphons van

Lieshout har bodd i Khao Lak i åtte år. Han jobber på et dykkesenter og venter, i likhet med resten av befolkningen, på turistene.

-  Khao Lak er ikke noe lukket område. Det er fullt mulig å feriere her, mener han.

ETTER BADET: Dagmar Minni fra Tyskland bader på stranda i Khao Lak sammen med barna Amy (8) og Gary (10).
TROFASTE: Lars og Eva Söderström fra Stockholm er turister i Khao Lak og ganske alene om det. Flodbølgens ødeleggelser skremte dem ikke fra å ta ferien i Khao Lak, der de har vært de siste fem åra. - Vi har det kjempefint, forteller de.