Turistene tisser på verdensarven

Den økende turismen i Bergen fører til større slitasje på Bryggen i Bergen, hvor turistene stikker av med trebiter fra de vernede husene og tisser på verdensarvstedet.

TURISME: Turistene overtar Bergen om sommeren, og noen hendelser er mer uheldig enn andre. Video/klipp: Malene Storrusten / Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BERGEN (Dagbladet): - Treverket er dårlig, men folk piller på det, drar av store biter, putter det i lomma og tar det med hjem. Slik så det ikke ut for noen år siden, sier Agathe Hoff, restaureringsarkitekt ved Stiftelsen Bryggen i Bergen, om et av byggene på Bryggen.

Hun viser slitasjen den økende turismen har på Bryggen i Bergen, som i 1979 ble et av de første norske stedene som ble innskrevet på lista over verdens kultur- og naturarv.

I fjor hadde Bryggen 1,83 millioner personer på besøk. I juni i år hadde de 450 000 besøkende. Da telles ikke alle som tusler langs kaia ved Bryggen med, men de som faktisk beveger seg inn i smågatene bakover fra de ikoniske trehusene som har blitt selve bildet på Bergen.

- Vondt

- Nå er det snart hull gjennom treverket flere steder i veggen. Da har vi en bygning som må istandsettes, sier Hoff.

Hvis bygningen skal tas ut av drift og veggen skiftes ut, kan det koste rundt en halv million kroner.

- Jeg tror turistene er nysgjerrige, og så er det litt interessant å putte en liten bit av verdensarven i lomma. Det er sikkert alle typer turister som gjør slikt, men de store gruppene med lite forståelse og respekt er ofte cruisegruppene. De lokale guidene er veldig flinke til å informere om hvordan man skal oppføre seg, forteller Hoff.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer