TURISME: Turistene overtar Bergen om sommeren, og noen hendelser er mer uheldig enn andre. Video/klipp: Malene Storrusten / Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Turistene tisser på verdensarven

Den økende turismen i Bergen fører til større slitasje på Bryggen i Bergen, hvor turistene stikker av med trebiter fra de vernede husene og tisser på verdensarvstedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BERGEN (Dagbladet): - Treverket er dårlig, men folk piller på det, drar av store biter, putter det i lomma og tar det med hjem. Slik så det ikke ut for noen år siden, sier Agathe Hoff, restaureringsarkitekt ved Stiftelsen Bryggen i Bergen, om et av byggene på Bryggen.

Hun viser slitasjen den økende turismen har på Bryggen i Bergen, som i 1979 ble et av de første norske stedene som ble innskrevet på lista over verdens kultur- og naturarv.

<strong>TURISTER:</strong> En stor menneskemengde fyller en av de små gatene på Bryggen i Bergen. Foto: Eivind Senneset
TURISTER: En stor menneskemengde fyller en av de små gatene på Bryggen i Bergen. Foto: Eivind Senneset Vis mer

I fjor hadde Bryggen 1,83 millioner personer på besøk. I juni i år hadde de 450 000 besøkende. Da telles ikke alle som tusler langs kaia ved Bryggen med, men de som faktisk beveger seg inn i smågatene bakover fra de ikoniske trehusene som har blitt selve bildet på Bergen.

<strong>STIFTELSEN:</strong> Det er viktig for stiftelsen at informasjonen og formidlingen er god, riktig og at opplevelsesverdien ikke blir ødelagt av at man går som sild i tønne, forteller Agathe Hoff. Her står hun foran treveggen som har fått kjenne på turistenes nysgjerrighet. Foto: Eivind Senneset / Dagbladet
STIFTELSEN: Det er viktig for stiftelsen at informasjonen og formidlingen er god, riktig og at opplevelsesverdien ikke blir ødelagt av at man går som sild i tønne, forteller Agathe Hoff. Her står hun foran treveggen som har fått kjenne på turistenes nysgjerrighet. Foto: Eivind Senneset / Dagbladet Vis mer

- Vondt

- Nå er det snart hull gjennom treverket flere steder i veggen. Da har vi en bygning som må istandsettes, sier Hoff.

Hvis bygningen skal tas ut av drift og veggen skiftes ut, kan det koste rundt en halv million kroner.

- Jeg tror turistene er nysgjerrige, og så er det litt interessant å putte en liten bit av verdensarven i lomma. Det er sikkert alle typer turister som gjør slikt, men de store gruppene med lite forståelse og respekt er ofte cruisegruppene. De lokale guidene er veldig flinke til å informere om hvordan man skal oppføre seg, forteller Hoff.

Slitasjen på verdensarvminnet er konstant økende, og for hver gang stiftelsen må skifte ut originalmaterialer, tapes litt av verdensarven.

- Det gjør litt vondt, sier restaureringsarkitekten.

Skal vernes om

Brad Peterson har kommet hele veien fra Minnesota i USA for å besøke Bergen. Han er overrasket over at noen turister ødelegger de gamle treveggene.

- Jeg liker ikke det. Dette er historie, og det handler om å være respektfull. Jeg forstår ikke hvorfor noen ville gjøre det, sier han til Dagbladet.

Også danske Line synes det er en respektløs og trist handling.

- Dette er fredet. Dette skal vi verne om, sier hun bestemt.

Men det er ikke bare trebiter turistene tar med seg. Ting som kan tas med, tas med, forteller Hoff.

- Skilter, tau og små suvenirer som de av en eller annen grunn ser verdi i, forsvinner. Noen ganger er ting festet så godt at vi klør oss i hodet og lurer på hvordan i all verden turistene har fått det med seg, sier hun.

<strong>SPERRING:</strong> Sperringene blir ofte ignorert. Noen ganger forsvinner tauene også. Foto. Eivind Senneset / Dagbladet
SPERRING: Sperringene blir ofte ignorert. Noen ganger forsvinner tauene også. Foto. Eivind Senneset / Dagbladet Vis mer

- Tisser hvor som helst

Et annet problem stiftelsen sliter med, er toalettfasilitetene. De har to offentlige toaletter for besøkende, som koster 10 kroner å bruke.

- Våre toaletter har ikke kapasitet til de mengdene som er her. Da finner de andre løsninger. De tisser på verdensarven. Det ser vi resultatet av med alger, sopp og råteskader i treverket, sier Hoff.

- De tisser egentlig hvor som helst, så lenge de føler at ingen ser dem. Enkelte steder er mer brukt enn andre, fortsetter hun.

Hoff sier det er vanskelig å gjøre noe med problemet.

- Hva kan man gjøre? Jeg kjefter litt. «Du vet at du ødelegger et verdensarvkulturminne nå?» sier jeg til dem. Da blir de veldig flaue og forsvinner veldig raskt.

Hun går over det lille torget innerst på bryggeområdet og viser fram et lite smug og en port, som er godt synlig for alle som oppholder seg på torget.

- Bunnen av denne porten var helt råtten. Ikke på grunn av en naturlig årsak, men på grunn av urinering. Det er et annet sted som brukes mye også. Der lukter det godt, skal jeg love dere.

Bak Bredsgården, i sidegata mellom de gamle trebryggene og et hotell, viser hun fram en låst port. Det er ikke lenge siden den måtte byttes ut på grunn av råte, men allerede kan man se tegn på slitasjen.

- Alt det grønne på bakken, der har folk urinert, sier hun og viser til de grønne flekkene på de røde mursteinene på bakken.

<strong>GRØNT:</strong> Her er beviset på urineringen som foregår rett på baksiden av Bredsgården. Foto: Eivind Senneset / Dagbladet
GRØNT: Her er beviset på urineringen som foregår rett på baksiden av Bredsgården. Foto: Eivind Senneset / Dagbladet Vis mer

Ignorerer sperringer

Inntektene til stiftelsen består av utleie til kontorer, butikker og gallerier. Både for bygningenes del, og for leietakerne som har kontor i de verneverdige bygningene, er det satt opp sperringer for turistene. Men det er det ikke alle som bryr seg om.

- Vi har hengt opp tau for at kontorene skal få fred, men turistene hekter av tauet og går innover og oppover, forteller restaureringsarkitekten.

Nå er det tomt her, sier hun om den avsperrede gangen. Men det er ikke sjelden det er stappfullt av turister som har ignorert avsperringen.

- Vi hadde hengt opp skilter hvor det sto «offices only». Til og med disse stjeler turistene.

Inne i gangen henger kraftige tau som går gjennom både taket og golvet. Det er fortidas heissystem, forklarer Hoff.

- Det går sport i å henge i tauene. Det står at det skal tåle 200 kilo. Da skal både voksne og barn sjekke om tauet faktisk tåler vekta deres.

Nesten alle tauene er låst fast med en stor hengelås.

Noe av det merkeligste hun har vært borti, var da en gruppe turister valgte å fyre opp en engangsgrill oppe i en svalgang som var sperret av.

- De hadde gått gjennom ei dør, en port, tatt vekk et tau og satt seg til rette. De syntes det var et hyggelig sted å ta seg en matbit.

Negative konsekvenser

Disse tingene er ikke utelukkende noe Bergen sliter med, sier Åsa Grahn, førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger, som blant annet forsker på turistenes motivasjon og ansvarlig turisme.

- Dette er de negative konsekvensene av turismen. At de peller vekk ting og tar med seg gjenstander fra attraksjoner, er noe vi vet turister gjør når det ikke er kontroll. Det er noe vi må jobbe med, dersom andre skal få oppleve disse stedene. Hvis alle skulle tatt med seg ting, ville det ikke vært noe igjen, sier hun.

Grahn viser til liknende problemer fra andre turistdestinasjoner, som turister som tar med seg steiner fra strender.

- Det høres kanskje banalt ut, men disse tingene skal ikke røres. Dersom dette blir et større problem i Norge, er det to ting som kan gjøres: Man må skaffe større kontroll, og man må tilrettelegge bedre for turistene.

<strong>SUVENIR:</strong> Her kan man se at flere turister har gravd i treverket og fjernet biter - som en slags suvenir. Foto: Eivind Senneset / Dagbladet
SUVENIR: Her kan man se at flere turister har gravd i treverket og fjernet biter - som en slags suvenir. Foto: Eivind Senneset / Dagbladet Vis mer

- Hva er løsningen på problemet?

- Det er informasjon, informasjon og mer informasjon. Guider kan bidra, men ikke alle turister ønsker å gå rundt med guide. Det kan også settes opp skilt som forklarer, men det viktigste er at alle i bransjen spiller på lag og er med på å ta ansvar, sier hun - men legger til:

- Turistene må også selv ta ansvar.

<strong>SLITASJE:</strong> Også flere store steiner langs grusveien har fått merke på mengden mennesker. Her kan man se en av steinene som har falt ned fra plassen sin. Foto: Eivind Senneset / Dagbladet
SLITASJE: Også flere store steiner langs grusveien har fått merke på mengden mennesker. Her kan man se en av steinene som har falt ned fra plassen sin. Foto: Eivind Senneset / Dagbladet Vis mer

Vil innføre avgift

I dag er det gratis for alle å besøke kulturminnet, men Stiftelsen Bryggen ønsker å innføre en avgift for de største gruppene fra cruiseskipene.

- Vi har ønsket avgift i flere år, men nå er vi kommet til et punkt hvor vi må innføre det. Vi ønsker formidling og oppdragelse. Verdensarven er for alle og vi skal være imøtekommende og gjestfrie, sier Hoff.

For stiftelsen er sikkerheten den største grunnen til bekymring, i tillegg til slitasjen og overforbruket.

- Det er ikke til å stikke under en stol at det ligger mye kostnader i økt vedlikehold og renovasjon og toalettutgifter, legger hun til.

Det hadde også vært fint hvis turistene faktisk satte pris på det de besøkte, sier Hoff. Stiftelsen opplever nemlig at cruisenes egne guider ikke har nok kunnskap om Bryggen.

- En autorisasjonsordning av guider er ønskelig. Altså at cruisegruppene må bestille en lokal guide. Ikke en som følger med båten og leverer vranglære, sier Hoff.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer