- Turistene tømmer havet

SALTSTRAUMEN (Dagbladet): Turbofiskere på ferie i Saltstraumen fyller opp fryseboksene og smugler tonnevis av fisk over svenskegrensa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Utlendinger kommer hit med svære biler, tilhengere, termo- og frysebokser, som de fyller opp med flere hundre kilo kveite, steinbit og sei, mener fiskeren Thor Lekang.

Tjener penger

- Svensker har salgsavtaler med butikker og restauranter i hjemlandet og kommer tilbake hit gang på gang i løpet av sommeren. De tjener store penger, sier han.

Lekang kjenner hver fjære-stein ved Saltstraumen. Her har han tatt opp verdens største sei, i 1995. Den veide 23,7 kilo. I år er det mindre fisk enn noen kan huske.

Savner tiltak

Thor Lekang anslår at 500 kilo fiskefilet kan gi en gevinst på inntil 30 000 kroner i Sverige.

- Og bilene glir merkelig nok rett gjennom tollen., sier han.

Bygdefolket savner tiltak fra myndighetene. Det snakkes nå om å ta saken i egne hender og etablere vakthold - eller jage fryseboksfiskerne vekk. Andre vil ha fiskekvoter for turister, men fiskarlaget i Nordland foreslår å utstyre de besøkende med fiskekort.

- Vi må ta godt imot turistene. Men når jeg ser tyskere tilbringe 18 timer hvert døgn i båten og stikke av med et tonn fisk etter noen dager, da blir jeg bekymret, sier Lekang.

Inne i campingvogna til ekteparene Larsson og Breggren fra Skellefteå står en liten fryseboks. De har fått napp.

- Her er det nok til alle. Vi tar bare 20 kilo med oss hjem, forteller Sture Berggren.