- Turistene tømmer havet

SALTSTRAUMEN (Dagbladet): Turbofiskere på ferie i Saltstraumen fyller opp fryseboksene og smugler tonnevis av fisk over svenskegrensa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Utlendinger kommer hit med svære biler, tilhengere, termo- og frysebokser, som de fyller opp med flere hundre kilo kveite, steinbit og sei, mener fiskeren Thor Lekang.

Tjener penger

- Svensker har salgsavtaler med butikker og restauranter i hjemlandet og kommer tilbake hit gang på gang i løpet av sommeren. De tjener store penger, sier han.

Lekang kjenner hver fjære-stein ved Saltstraumen. Her har han tatt opp verdens største sei, i 1995. Den veide 23,7 kilo. I år er det mindre fisk enn noen kan huske.

Savner tiltak

Thor Lekang anslår at 500 kilo fiskefilet kan gi en gevinst på inntil 30 000 kroner i Sverige.

- Og bilene glir merkelig nok rett gjennom tollen., sier han.

Bygdefolket savner tiltak fra myndighetene. Det snakkes nå om å ta saken i egne hender og etablere vakthold - eller jage fryseboksfiskerne vekk. Andre vil ha fiskekvoter for turister, men fiskarlaget i Nordland foreslår å utstyre de besøkende med fiskekort.

- Vi må ta godt imot turistene. Men når jeg ser tyskere tilbringe 18 timer hvert døgn i båten og stikke av med et tonn fisk etter noen dager, da blir jeg bekymret, sier Lekang.

Inne i campingvogna til ekteparene Larsson og Breggren fra Skellefteå står en liten fryseboks. De har fått napp.

- Her er det nok til alle. Vi tar bare 20 kilo med oss hjem, forteller Sture Berggren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer