STUNT: De fjellklatrende turistene poserte nakne ved fjelltoppen Kinabalu i Malysia 30. mai. Visestatsminister i delstaten Sabah mener dette var å  vanhellige fjellet, og at det derfor ble rammet av et jordskjelv som drepte 16. Foto: Kinabula Park / Facebook
STUNT: De fjellklatrende turistene poserte nakne ved fjelltoppen Kinabalu i Malysia 30. mai. Visestatsminister i delstaten Sabah mener dette var å vanhellige fjellet, og at det derfor ble rammet av et jordskjelv som drepte 16. Foto: Kinabula Park / FacebookVis mer

Turistenes nakenstunt får skylda for jordskjelvet som drepte 16 mennesker

Nektes å forlate landet, og kan bli stilt for retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 16 mennesker er døde og tre er fortsatt savnet etter at et jordskjelv rammet fjelltoppen Kinabalu i Malaysia fredag.

Skjelvet hadde en styrke på 6,0, og det er flere tiår siden sist landet ble rammet av et like kraftig skjelv.

Nå har lokale myndigheter i delstaten kommet med en absurd forklaring på hvorfor det dødelige skjelvet inntraff.

Skylder på «naking» Visestatsminister i delstaten Sabah, som ble rammet av jordskjelvet, mener nemlig at et nakenstunt utført av det som skal være ti turister på fjelltoppen førte til jordskjelvet.

- Jordskjelvet ble forårsaket av turistenes vanhellige handling. Det er en usivilsert og respektløs handling. Uansett om folk vil tro det eller ei, er det dette vi Sabahnere tror på. Når jordskjelvet inntraff, var det som om vi fikk en bekreftelse på vår tro, sier visestatsminister Tan Sri Joseph Pairin Kitingan til nettstedet Malay Mail online.

Videre sier han at fjellet er hellig, og at innbyggerne som bor rundt fjellet mener det bærer deres forfedres sjel. En gruppe utenlandske turister poserte nemlig nakne for et bilde på fjelltoppen 30. mai, seks dager før skjelvet inntraff.

Pairin Kitingan sier videre at han kort til etter stuntet hadde en anelse om at noe kom til å gå galt.
 
- Dagen etter var jeg på vei til flyplassen, da jordskjelvet inntraff. Når noe slikt skjer, er det for meg en klar sammenheng. Jeg er sikker på at det er en sammenheng. Vi må ta dette som en påminnelse på at lokal tro og skikk må respekteres, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den malaysiske storavisa The Star skriver også at flere malaysiere har lagt skylda for jordskjelvet på turistene. Ifølge avisa har en av guidene som ledsaget gruppa på det 4095 meter høye fjellet forklart at turistene ignorerte advarslene om å ta bildet.

«TIME OF MY LIFE»: Reseblogger Emil Kaminske fra Canada skal ha vært med på turen. Han la i etterkant ut dette bilder, og kritiserer samtidig malaysiske myndigheter for å holde igjen turistene som skal ha deltatt i stuntet. Foto: Facebook
«TIME OF MY LIFE»: Reseblogger Emil Kaminske fra Canada skal ha vært med på turen. Han la i etterkant ut dette bilder, og kritiserer samtidig malaysiske myndigheter for å holde igjen turistene som skal ha deltatt i stuntet. Foto: Facebook Vis mer

Visestatsminister Pairin Kitingan sier ifølge New York Times at det vil bli holdt en rituelle seremoni for å «berolige fjellets sjel».

Kan bli dømt Ifølge den kanadiske nettavisa Digital Journal var det en gruppe utenlandske turister, inkludert to kanadiere, to nederlendere og en tysker som gjennomførte nakenstuntet på fjelltoppen.

Kanadiske Globe And Mail får bekreftet fra det kanadiske utenriksdepartementet at to av deres landsmenn nektes å forlate Malaysia. Myndighetene i Malaysia forsøker å hindre de to kanadierne å forlate landet, og kanadisk UD har kontakt med lokale myndigheter.

Hele fem utenlandske borgere skal være nektet å forlate landet, og de kan alle bli tiltalt for å ha brutt lokale lover.

- Overtro En av dem som hevder å ha vært med på nakenstuntet på fjelltoppen, er den kanadiske reisebloggeren Emil Kaminski, som står bak reisebloggen Monkeetime. På sin egen Facebook-side har han lagt ut et bilde av nakne mennesker på en fjelltopp, som skal være Mount Kinabalu. Til bildet skriver han: «Mount Kinabalu. Time of my life». I tillegg har han kommet med sterk kritikk mot den mulige tiltalen mot turistene.

- Det er ikke basert på logikk, men overtro, skriver han.

Han skriver videre at de lokale ikke kan forvente at alle andre deler deres «arkaiske religion». Samtidig er han åpen for at det burde være regler for skikk, men at han ikke ser skade i å posere naken for et bilde på en avsidesliggende fjelltopp.

- Malaysia, hvorfor er deres politikere så dumme? En eller annen dust har koplet jordskjelv og nakenhet på fjelltopper, skriver han på bloggen Monkeetimes Facebook-side.

Videre har han lagt ved «naking»-bilder fra flere fjelltopper, hvor han skriver med en tydelig sarkastisk undertone:

DØDELIG: Redningspersonell henter ned én av de 16 som er bekreftet døde etter jordskjelvet. Foto: NTB scanpix
DØDELIG: Redningspersonell henter ned én av de 16 som er bekreftet døde etter jordskjelvet. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Tydeligvis er jeg ansvarlig for jordskjelvet i Nepal, uansett hvilket jordskjelv som treffer Canada (Thailand, India, Kina, Taiwan, Hongkong) og en rekke andre land.

Dødelig skjelv Fem skoleelever og en lærer fra Singapore var blant de 16 menneskene som er bekreftet omkommet etter jordskjelvet i Malaysia.

Skoleelevene, som var 12 og 13 år gamle, var på en skoletur på Kinabalu-fjellet da jordskjelvet rammet. Malaysiske myndigheter opplyste søndag at dødstallet fra jordskjelvet er kommet opp i 16. Tre personer er fortsatt savnet.

Myndighetene i Singapore bekrefter at en singaporsk turguide som ledet en skoletur, døde som følge av jordskjelv.

Fra før er ni fjellklatrere på Kinabalu-fjellet på Borneo og en 30 år gammel malaysisk fjellguide, bekreftet omkommet i jordskjelvet som hadde en styrke på 6,0, skriver NTB.

SORG: Flere utenlandske og malaysiske borgere døde i skjelvet. Her fra en minneseremoni i delstaten Sabah, der fjellet ligger. Foto: NTB scanpix
SORG: Flere utenlandske og malaysiske borgere døde i skjelvet. Her fra en minneseremoni i delstaten Sabah, der fjellet ligger. Foto: NTB scanpix Vis mer