Bygger reir av søppel:

- Turister avbestiller etter å ha sett bildene

Årlig besøker mellom 60 000 og 100 000 turister den kjente fugleøya Runde på Sunnmøre. Bilder av reir fulle av plast og søppel får noen til å ombestemme seg.

PLAST I HAVET: Naturfotograf Roger Brendhagen har besøkt og fotografert øya Runde på Sunnmøre og dens fjærkledde beboere i snart ti år - og i år er intet unntak. Men i år ble ikke dette noen hyggelig erfaring for fotografen. Video/foto: Roger Brendhagen. Klipp: Kristoffer Løkås/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den lille øya Runde, som ligger ytterst ute i havgapet i Herøy på Sunnmøre, er et ettertraktet skue for turister - både fra utland og innland.

Fuglefjellet på øya er det sørligste i Norge, og det mest artsrike sjøfuglstedet i hele Skandinavia.

NATURFOTOGRAF: Roger Brendhagen. Foto: Privat
NATURFOTOGRAF: Roger Brendhagen. Foto: Privat Vis mer

Men øya har gjennomgått forandringer de siste åra, ifølge naturfotograf Roger Brendhagen, som forteller Dagbladet at reirene til fuglearten havsule, som hekker på øya, ikke lenger er laget av tang og tare.

I stedet bygger fuglene nå reirene av søppel, plast og garn, forteller han.

- Jeg har aldri sett noe så ille før, sier Brendhagen.

Populært reisemål

Reiselivssjef Tom Anker Skrede ved Visit Ålesund forteller Dagbladet at han er bekymret over utviklinga.

Hvert år besøker mellom 60 000 og 100 000 turister øya, både til sjøs og til lands, forteller han.

- Runde og Sunnmørskysten er to av fyrtårnene som vi løfter fram når vi markedsfører hele Sunnmøre. Runde er absolutt viktig for oss, sier han.

- At det skylles inn plast på Runde og ellers langs kysten er en stor utfordring for oss alle sammen. Det er kjempetrist, også er det et tydelig varsko om at alle nå må gjøre alt de kan for å snu utviklinga.

- Kan dette være en krise for turismen?

- Nei, men det kan være en krise for fuglelivet. Reiseliv og turisme er viktig lokalt for verdiskaping, sysselsetting og utvikling av regionene, men det viktigste er å ta vare på planeten vår.

Han forteller at mange frivillige bidrar i søppelrydding på Runde, og han sier at Visit Ålesund også jobber med å utvikle et konsept der strandrydding kan bli en del av turopplevelsen.

REISELIVSSJEF: Tom Anker Skrede er reiselivssjef i Visit Ålesund. Foto: Destinasjon Ålesund og Sunnmøre
REISELIVSSJEF: Tom Anker Skrede er reiselivssjef i Visit Ålesund. Foto: Destinasjon Ålesund og Sunnmøre Vis mer

- En rein øy

Blant de cirka 100 fastbeboende innbyggerne på Runde, er Knut Asle Goksøyr (68). Han er født og oppvokst på øya, og jobber i dag som turistvert der, og sier til Dagbladet at han ikke kjenner igjen det bildet som tegnes av øya gjennom mediene.

- For det første er Runde en rein øy - en av de reineste øyene som finnes langs kysten. Her driver vi systematisk opprydding av søppel hele året etter behov, sier Goksøyr.

- For det andre er det ikke noe nytt at havsulene bygger reir av materiale de finner. Det har de alltid gjort, og det stemmer ikke at tilstanden her har blitt verre de siste åra. Det som er spesielt er at fuglen bygger reirene sine så høyt oppe at de ikke vaskes vekk av sjøen, og tauender og garnrester som fuglene har bygget med, blir værende der hele året, fortsetter han.

HEKKER: Mer enn 500 000 fugler - blant dem lundefugl, havsule, storjo og toppskarv hekker på Runde hvert år. Foto: Roger Brendhagen
HEKKER: Mer enn 500 000 fugler - blant dem lundefugl, havsule, storjo og toppskarv hekker på Runde hvert år. Foto: Roger Brendhagen Vis mer

Avbestillinger

Goksøyr mener det heller ikke stemmer at plasten i reirene utgjør noen vesentlig fare for fuglene.

- Enkelte fester seg kanskje fast i garnet, men det stemmer ikke at mange blir drept av dette. De fleste som dør gjør det etter at de for eksempel har fått stein fra fjellet i hodet.

- Mener du at dette slett ikke er noe problem?

- Jeg mener fokuset er feil. Bildene av reirene i fuglefjellet kan helt sikkert brukes som et bilde på tilstanden i havet, men det er ikke dramatisk for fuglene å hekke her.

- Dette er blitt sterkt overdramatisert, fortsetter 68-åringen.

- Jeg fikk flere avbestillinger etter at det var avisoppslag om dette i fjor. Jeg opplever også at turister stiller spørsmål når de kommer hit. De lurer på om hele Runde er forsøpla.

SØPPELØYA: Det flyter over med plast og søppel på Midwayøyene. Video: CNN Vis mer Vis mer

- Turistene reagerer ulikt

Arne Sævik (76) har de siste ni åra jobbet med å frakte turister rundt øya Runde på båten sin, «Lophelia».

Han forteller Dagbladet at han reagere da han så bildene som naturfotograf Brendhagen har tatt av fuglereirene.

DØDSFELLE: Naturfotograf Brendghagen beskriver reirene som rene dødsfeller. - Fuglene hekter seg fast i garn, tau og søppel, sier han. Foto: Roger Brendhagen
DØDSFELLE: Naturfotograf Brendghagen beskriver reirene som rene dødsfeller. - Fuglene hekter seg fast i garn, tau og søppel, sier han. Foto: Roger Brendhagen Vis mer

- Jeg ble forbausa da jeg så bildene. Jeg trodde ikke det var så mye plast og garn i dem. Dette var relativt mye, sier han.

- Men bildene viser det vi veit, fortsetter han.

- Havsulen bygger reir av materiale de finner, og de bygger på reira sine hvert år, som gjør at det blir mer og mer farger i dem. Samtidig har bestanden økt betraktelig her, som gjør at det ser mer voldsomt ut enn før.

- Hvordan reagerer turistene når de ser dette?

- Det varierer kollosalt. Noen synes det er fantastisk at fuglene bygger reir av ulikt materiale, andre ser på dette som forurensing.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer