Bygger reir av søppel:

- Turister avbestiller etter å ha sett bildene

Årlig besøker mellom 60 000 og 100 000 turister den kjente fugleøya Runde på Sunnmøre. Bilder av reir fulle av plast og søppel får noen til å ombestemme seg.

PLAST I HAVET: Naturfotograf Roger Brendhagen har besøkt og fotografert øya Runde på Sunnmøre og dens fjærkledde beboere i snart ti år - og i år er intet unntak. Men i år ble ikke dette noen hyggelig erfaring for fotografen. Video/foto: Roger Brendhagen. Klipp: Kristoffer Løkås/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den lille øya Runde, som ligger ytterst ute i havgapet i Herøy på Sunnmøre, er et ettertraktet skue for turister - både fra utland og innland.

Fuglefjellet på øya er det sørligste i Norge, og det mest artsrike sjøfuglstedet i hele Skandinavia.

Men øya har gjennomgått forandringer de siste åra, ifølge naturfotograf Roger Brendhagen, som forteller Dagbladet at reirene til fuglearten havsule, som hekker på øya, ikke lenger er laget av tang og tare.

I stedet bygger fuglene nå reirene av søppel, plast og garn, forteller han.

- Jeg har aldri sett noe så ille før, sier Brendhagen.

Populært reisemål

Reiselivssjef Tom Anker Skrede ved Visit Ålesund forteller Dagbladet at han er bekymret over utviklinga.

Hvert år besøker mellom 60 000 og 100 000 turister øya, både til sjøs og til lands, forteller han.

- Runde og Sunnmørskysten er to av fyrtårnene som vi løfter fram når vi markedsfører hele Sunnmøre. Runde er absolutt viktig for oss, sier han.

- At det skylles inn plast på Runde og ellers langs kysten er en stor utfordring for oss alle sammen. Det er kjempetrist, også er det et tydelig varsko om at alle nå må gjøre alt de kan for å snu utviklinga.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer