STREIKER:  Streikende greske lastebilsjåfører blokkerer innkjørselen til nasjonalforamslingen i Aten. FOTO: AFP/SCANPIX.
STREIKER: Streikende greske lastebilsjåfører blokkerer innkjørselen til nasjonalforamslingen i Aten. FOTO: AFP/SCANPIX.Vis mer

Turister avbestiller i hauger i kaoslandet

- I ferd med å bli en katastrofe for Hellas, sier greske turistmyndigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
Streiker og aksjoner mot regjeringens upopulære sparetiltak har rammet Hellas viktige turistnæring hardt i sommer.

En bølge av protestaksjoner mot myndighetenes sparetiltak og reformprogrammer har blant annet ført til omfattende kanselleringer av flyavganger og stengt viktige havner.

Cruiseskip har vært rammet av protester, og turister som skal besøke Hellas svært populære øyer, er blitt strandet.

I tillegg har en sjåførstreik gitt drivstoffmangel over hele landet, noe som får konsekvenser for alt fra bilutleiefirmaer og busselskaper til butikkenes leveranser og bøndenes transportmuligheter.

- Bedrøvelig Det har vært en bedrøvelig sesong, heter det i turistnæringen.

- Situasjonen er absurd. Vi står foran et berg av avbestillinger, sier Andreas Andreadis, lederen for den greske hotellbransjen.

Turistene er viktige for den greske økonomien, og de mange problemene fikk i juni myndighetene til å love kompensasjon til dem som blir rammet av problemene. Det er imidlertid ikke klart hvordan en slik kompensasjonsordning skal fungere.

- Den gjeldende situasjonen er i ferd med å bli en katastrofe for landet, økonomien og turismen, het det i en uttalelse fra den greske turistnæringen i uka som gikk.

Tapte arbeidsplasser - Et fall på 1 prosent i inntektene fra turismen tilsvarer 1,6 milliarder kroner i tapte inntekter for landet og 1 000 tapte arbeidsplasser, sier Andreadis til Flash Radio.

Landets ledende fagforbund har gjennomført seks generalstreiker og sju protester i år som følge av regjeringens sparing og omstridte pensjonsreform.

Hellas nærmet seg konkurs tidligere i år og har i bytte mot tiltak og løfter om bedring fått et lån på rundt 870 milliarder kroner fra Det internasjonale pengefondet IMF og EU.

(NTB - AFP).