Turister bæsjer på vei til og fra Preikestolen: - Belastningen blir veldig stor

Nå vil Stiftelsen Preikestolen bygge sanitæranlegg.

SKIKKELIG DRITT: Turen opp og ned fra Preikestolen tar rundt fire timer. Da kan det oppstå naturlige behov. Foto: Dagbladet
SKIKKELIG DRITT: Turen opp og ned fra Preikestolen tar rundt fire timer. Da kan det oppstå naturlige behov. Foto: Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Å besøke Preikestolen i Ryfylke blir mer og mer populært.

Mellom 3000 - 4000 skuelystne besøker turistmålet hver dag i sommerhalvåret, som utgjør nærmere 300 000 turister i året.

For å se Preikestolen må man gå en tur på fire kilometer, som tar cirka to timer opp og to timer ned. Mange tar også rastepauser underveis.

Da kan det oppstå naturlige behov.

Daglig leder i Stiftelsen Preikestolen, Audun Rake, melder nå at det er et problem at turister gjør fra seg bak busker og trær på vei opp eller ned fra klippeutspringet.

Det var Stavanger Aftenblad som først omtalte saken.

- Belastningen blir veldig stor - Folk går på do når de må, sånn er det overalt. Men her er det så mye folk, at belastningen blir veldig stor, sier han til Dagbladet.

Han forteller at telting i terrenget har eskalert voldsomt de siste få åra.

- Det er den største delen av problemet. Det er definerte områder som egner seg til telting, og der ser vi at det etablerer seg visse steder som flere velger å bruke, sier han.

Da det i fjor var mye sol og pent vær, var det også problemer med lukt i området.

Vil bygge sanitæranlegg Nå ser stiftelsen på mulighetene for å bygge sanitæranlegg på veien.

- Det ble allerede for 20 år siden regulert et område for det. Nå er vi i gang med å sette av et faglig arbeid for å finne den beste måten å gjøre det på, så det kan hende at vi allerede til neste år har en løsning, sier han.

- Hvordan håndterer dere problemet nå?

- Det regner vekk nokså kjapt, naturen tar seg av det selv. Vi plukker søppel, men vi går ikke regelmessig og plukker opp avføring. Det er ikke et veldig stort problem, og det skal sies at det ikke er ved stien dette er et problem, men utenfor der flesteparten av menneskene ferdes, sier han, og legger til:

- Men vi tar dette på alvor. Vi ønsker at turen til Preikestolen, som er Norges, og kanskje Europas vakreste tur, skal framstå profesjonelt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer