Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Turister i ferieparadiset får «husarrest» grunnet vold og kriminalitet

Alle biler til og fra St. James på Jamaica blir ransaket og folk kan bli stoppet for ransaking på gata.

PARADIS: Half Moon beach i Montego Bay på Jamaica er et paradis med sine kritthvite strender og varme, men Jamaica har også en dyster drapsstatistikk. Foto: Scanpix
PARADIS: Half Moon beach i Montego Bay på Jamaica er et paradis med sine kritthvite strender og varme, men Jamaica har også en dyster drapsstatistikk. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Myndighetene på Jamaica har erklært unntakstilstand i blant annet den populære turistbyen Montego Bay grunnet en økning i voldelig kriminalitet.

Ifølge Washington Post har politiet gitt turistene et midlertidig forbud mot å gå ut av rekreasjonsområdene.

Ifølge en pressemelding fra statsminister Andrew Holness kontor er det nå en unntaksstillstand med nulltoleranse for all kriminalitet i St. James-distriktet, som ligger i det nordvestlige Jamaica, nære feriestedet Montego Bay. Unntakstilstand er også erklært i St. Catherine-distriktet, som grenser til det karibiske hav i sør.

SALG AV VARER PÅ STRANDA: Antonio Lawrence, 42, pader på et surfebrett med varer som han selger til turister i Montego Bay. Foto: Scanpix
SALG AV VARER PÅ STRANDA: Antonio Lawrence, 42, pader på et surfebrett med varer som han selger til turister i Montego Bay. Foto: Scanpix Vis mer

«Kriminalitet, vold og spesielt drap har økt i St. James-distriktet. Jeg har blitt rådet av sikkerhetsstyrkene om at nivået av kriminell aktivitet er av en slik natur og så omfattende at den er til fare for folks trygghet», uttalte statsministeren under en pressekonferanse torsdag.

- Tiden er nå inne for myndighetene på Jamaica å gjennomføre tiltak for å takle kriminaliteten. Lovlige tiltak som bevarer menneskerettighetene, skriver presidenten også på sin Twitter-konto.

Økning i drapssaker

Avisa Jamaica Gleaner rapporterte 12. juni i fjor at drapsraten i Jamaica hadde økt med 19 prosent siden januar samme år. Ifølge politiets statistikk hadde 693 mennesker blitt drept i øystaten i løpet av første halvår 2017.

I løpet av denne tida hadde det forekommet flest drap i St. James- distriktet med 122 drap.

Jamaicas politisjef George Quallo har uttalt til Jamaica Gleaner at 70 prosent av drapene er gjengrelatert.

Ifølge nettstedet Insight Crime har det vært en sterk økning i drap på Jamaica de siste tre årene. Ifølge sosiolog Lilian Bobea har dette en sammenheng med politistyrkenes forsøk på å få has på gjengkriminaliteten i landet.

Liv i fare

Ifølge pressemeldingen fra Statsministerens kontor gir grunnloven mulighet til å erklære unntakstilstand hvis menneskers liv er i fare. I pressemeldingen står det videre at det ble registrert 335 drap i St. James i fjor - et dobbelt så høyt tall som i noe annet distrikt i landet.

Ifølge presidenten er ekstra ressurser satt inn for å bekjempe problemet. Han understreket at tiltakene som blir gjennomført av Jamaica Defense Force vil bli evaluert grundig for å ivareta alle borgere.

Ransakelse

UNNTAKSTILSTAND: Andrew Holness, Jamaicas statsminister, har erklært unntakstilstand i St. James. Foto: Scanpix
UNNTAKSTILSTAND: Andrew Holness, Jamaicas statsminister, har erklært unntakstilstand i St. James. Foto: Scanpix Vis mer

Et av tiltakene er at alle som beveger seg i bil til og fra St. James vil bli ransaket. Folk som beveger seg til fots i St. James kan også risikere å bli ransaket.

Myndighetene mener problemene skyldes gjengkriminalitet og at dette har en sammenheng med lotterisvindel.

Sikkerhetsminister Robert Montague har appellert til befolkningen i St. James om å samarbeide.

«Vi trenger all den informasjonen du har. Vi trenger deres fulle samarbeid for å kunne gjenopprette fred og orden slik at gode mennesker kan bidra til det beste for Jamaica», uttalte han.

Ifølge Tripadvisor er Montego Bay et populært reisemål med shopping, livlig natteliv og rolig, varm sjø som også gir spennende dykkeropplevelser.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!