Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Turisme og forurensning

Turister ødelegger korallrev - må stenge strand

Thailandske myndigheter har sett seg nødt til å stenge Maya Bay.

STENGES: Denne populære stranda i Thailand, Maya Bay, stenges fra midten av mai fordi korallrevene må reddes. Foto: NTB scanpix
STENGES: Denne populære stranda i Thailand, Maya Bay, stenges fra midten av mai fordi korallrevene må reddes. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stranda, som i 2000 ble viden kjent i Hollywood-filmen «The Beach» med Leonardo DiCaprio, trenger en pause fra turiststrømmen.

Årsaken er at korallrevet utenfor stranda Maya Bay på øya Koh Phi Phi Lee står i fare for å bli totalødelagt, skriver nyhetsbyrået AP.

Stranda skal stenges i fire måneder i et forsøk på å begrense skadene på korallrevet. Allerede er store deler av revet ødelagt og marinbiologer rapporterer om at livet under vannoverflata er så godt som borte. Ifølge Sky News skal 80 prosent av korallene være døde.

- Øyer har et veldig skjørt økosystem som simpelthen ikke kan håndtere så mye folk, forurensing fra båter og strandhoteller, sier Thon Thamrongnawasawat, marinforsker og medlem av Thailands nasjonale komité for miljøutvikling, til Reuters.

Forskere ved Queensland University of Technology har for første gang fanget prosessen som forårsaker bleking av koraller. 95 prosent av den nordlige delen av Great Barrier Reef er alvorlig bleket, noe som kan forårsake at revet dør. Videoen viser de spektakulære, men nedslående resultatene av økt overflatetemperatur på jorda. Video:Vis mer

Solkrem

Noen av årsakene til at korallrevene har blitt ødelagte, er på grunn av alle båtene som kaster anker i bukta, drivstoff fra båtene og søppel.

En annen kilde til miljøskadene, er bruken av solkrem. Ifølge Sky News kan rester av solkrem fra turistene som havnet i vannet være en delvis kilde til forurensning.

I tillegg er varmere hav en faktor. Mange av verdens koraller holder på å dø ut som følge av klimaendringene.

Thon beskriver tilstanden til stranda og korallene i Maya Bay for «slitte».

- Alt det vakre med stranda er borte. Stranda trenger en pause, sier han til nyhetsbyrået AP.

Stenger fra midten av mai
​Ifølge AP kommer 4000 besøkende til stranda hver dag og rundt 200 båter kaster anker i bukta. Selve stengingen av stranda skjer fra midten av mai og fram til midten av oktober.

Når den åpnes igjen skal myndighetene sette en maksgrense på antall besøkende per dag på 2000 personer. Altså halvparten av antallet personer som besøker stranda i dag.

Det vil også bli lagt begrensninger på all båtferdsel i bukta. Fra og med midten av mai blir det forbudt å kjøre båt inn i bukta. Disse vil bli henvist til en havn på andre siden av øya.

Flere stengte strender

Selv om store deler av korallrevet er ødelagt allerede, tror Thon Thamrongnawasawat at å stenge stranda vil føre til at livet i havet kommer tilbake.

- Hvis vi ikke gjør det nå, vil det være for seint, sier Thon.

Maya Bay er imidlertid ikke den første stranda thailandske myndigheter stenger i perioder. Også Koh Yoong, på naboøya Phi Phi Island, og ei strand på øya Koh Tachai har siden midten av 2016 vært stengt for turister.

Thon sier at resultatet av å stenge disse to strendene for turister har gitt gode resultater. Korallrev som tidligere var bleknet og områder der det tidligere ikke fantes tegn til liv, har nå blitt robuste og fargerike koraller fulle av liv.

Han tror det samme vil skje med korallrevene utenfor «Hollywood»-stranda.

- Jeg har jobbet med Maya Bay i mer enn 30 år. Jeg har sett den da den var på topp og jeg har sett den da det ikke var noe igjen, sier han til AP.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!