Turister og barn blant de døde

Nye branner herjer Hellas i dag. En barnefamilie skal være blant de over 40 omkomne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et kloster er evakuert og hovedveien mellom Aten og byens internasjonale flyplass er stengt etter at det brøt ut to nye skogbranner ved den greske hovedstaden i dag tidlig.

- Motorveien er stengt. To brannslukningsfly, et helikopter og 20 brannbiler kjemper mot flammene, sier en talsperson for greske brannmannskaper om brannene som er brutt ut ved Aten.

Voldsomme branner på halvøya Peloponnes, sør i Hellas, har til nå kostet over 40 personer livet.

Også på øya Evia nord for Aten skal det være brutt ut kraftige branner.

- Hvis vi ikke får stoppet dette nå, blir det ingenting igjen, sier borgermester Sofia Moutsou i byen Styra til nyhetsbyrået AP.

Ingen norske skal være rammet

Ingen av de norske turistene som reiser med selskapene Apollo eller Lilleput Reiser, er rammet av brannen på den greske halvøya.

Lilleput Reiser har 180 turister på Peloponnes, men alle er innkvartert på hoteller og feriesteder som ligger et godt stykke unna de rammede områdene.

Turister og barn blant de døde

- Vi merker brannen i den forstand at det ligger litt røyk over området, men alle våre feriesteder ligger langt unna brannene, sier Toya Sæter, Lilleput Reisers stedlige ansvarlige på Peloponnes til NTB.

Reiseselskapet Apollo har 59 nordmenn på halvøya, men også disse er på trygg avstand fra flammene.

- Våre gjester er trygge, men vi følger selvsagt med på situasjonen. Brannen er ikke i nærheten av våre hoteller, sier informasjonssjef Helen Begby i Apollo til NTB.

Peloponnes er et svært populært feriemål, og det skal være turister blant dem som er omkommet i brannene.

- Utenriksdepartementet har ikke fått inn meldinger om at nordmenn er rammet av brannen eller har kontaktet ambassaden for hjelp, sier pressevakt Bjørn Svenungsen til NTB.

Barn omkommet

Greske brannmannskaper og soldater kjemper innbitt mot de voldsomme skog- og krattbrannene som herjer halvøya Peloponnes.

AP melder i ettermiddag at 44 personer er bekreftet døde i brannene. De fleste av de omkomne er funnet i landsbyer ved byen Zakharo, sørvest på Peloponnes. Ofrene ble funnet i biler, i hus og på jorder rundt byen. Sørøst på halvøya er seks personer - inkludert fire turister - bekreftet omkommet ved byen Areopolis. Flere av de omkomne er barn.

Nyhetsbyrået AP melder at en mor og hennes fire barn er meldt savnet og antas å ha omkommet i brannene.

Brannene på Peloponnes har flere steder dannet vegger av flammer rundt landsbyene, og desperate innbyggere ringte i løpet av kvelden og natten til TV- og radio-stasjoner og tryglet om hjelp.

En kvinne i landsbyen Rodina fortalte TV-kanalen Antenna at om lag 20 personer var innesperret i landsbyen.

- Vi kan se brannen foran oss. Den er rett ved oss. Vi kveles av røyken, sa kvinnen.

Flere branner er blitt karakterisert som «mistenkelige» av greske myndigheter, melder det greske nyhetsbyrået ANA-MPA.

- Ubeskrivelig tragedie

Greske myndigheter erklærte i går unntakstilstand i områdene Lakonia og Messina, der flere fly og helikoptre ble satt inn mot flammene sammen med store brannmannskaper. Det er også erklært unntakstilstand på øya Evia, nord for Aten.

Hellas har i år blitt rammet av noen av de verste skogbrannene noensinne på grunn av svært varmt vær, tørke og flere brannstiftelser.

Etter et krisemøte i går ba greske myndigheter EU-land om å «sende all mulig hjelp» til Hellas.

Det greske brannmannskapenes kapasitet er sprengt, og hæren er derfor satt inn i slukningsarbeidet.- Vi opplever en ubeskrivelig tragedie, understreket statsminister Kostas Karamanlis etter å ha besøkt Zakharo.

Er du i nærheten av områdene der det brenner? Dagbladet.no vil gjerne høre fra deg. Send tips, bilder eller video på e-post eller MMS/SMS til 2400@dagbladet.no eller nummer 2400.

NYTTELØST: Ved landsbyen Xirohori ved Zakharo vest på Peloponnes skal minst 15 mennesker ha blitt drept i brann i går.
ØDELAGT: En utbrent brannbil og flere biler fra landsbyen ligger igjen etter brannens herjinger i Artemida.
FORTVILELSE: Slektninger leter gjennom utbrente bilvrak i landsbyen Artemida i Hellas.
UVIRKELIG: Også på øye Evia nord for Aten er det brutt ut kraftige branner.
KJEMPER FORGJEVES: Lokalbeboere prøver å bekjempe flammene på fjellet Taygete på Peloponnes vest i Hellas.