Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Turister renner inn Kristins dører

Rundt én million turister besøker Røros årlig. Noen av dem finner veien inn i stua til Kristin Engzelius (47), andre ber henne flytte seg fra trappa si.

Turister: Kristin Engzelius bor midt i en av de mest besøkte gatene på Røros, og får stadig ubudne turister på besøk. Foto: Marianne Skaug
Turister: Kristin Engzelius bor midt i en av de mest besøkte gatene på Røros, og får stadig ubudne turister på besøk. Foto: Marianne Skaug Vis mer
Idyll: Tettstedet Røros er blant annet kjent for små, fargerike trehus. Foto: NTB Scanpix
Idyll: Tettstedet Røros er blant annet kjent for små, fargerike trehus. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den lille gruvebyen i Trøndelag er som tatt ut fra et postkort med sine små, fargerike trehus og snøkledde vintergater.

Midt i postkortet bor Kristin Engzelius fra Elverum i et 300 år gammelt, rødt trehus.

- Jeg har sittet på trappa med morgenkaffen og ei avis, og fått kjeft fordi jeg sitter i veien for turister som vil inn, forteller hun til Dagbladet.

Stua: Kristin har opplevd at turister kommer inn i stua og spør om prisen på tingene hennes. Foto: Marianne Skaug
Stua: Kristin har opplevd at turister kommer inn i stua og spør om prisen på tingene hennes. Foto: Marianne Skaug Vis mer

Guidet tur i hagen

Kristin bor i en av Røros travleste gater, i et hus som fra utsida kan minne om et dokkehus. Gata trekker turister fra alle verdens hjørner, og siden hun flyttet dit for 18 år siden har turistguider vist fram Kristins bakgård.

- Det var for eksempel en gang guidet tur i hagen mens jeg satt og spiste frokost ved siden av. Da ba turistene meg om å være stille fordi de mente at jeg forstyrret, sier hun med latter.

Kristin forteller at det i perioder har vært ti store grupper med ubudne turister på guidet tur i hagen - hver eneste dag.

Dagbladet har tidligere skrevet om fastboende som flytter fra turistperla Geiranger, masseturismens konsekvenser på Mallorca og at innbyggere er lei av overturisme på Stadlandet.

Men for Kristin går det stort sett bra at byen med like over 5.500 innbyggere får mye besøk.

- Jeg kan leve fint med det. Det er noe man må regne med om man velger å bo her, sier hun, og fortsetter:

- Men det er klart, når man våkner om morgenen av at det er guidet tur i bakgården og turister som har surra seg langt inn i klesvasken din, så kan man bli litt lei.

Derfor har Kristin nå satt opp «privat-skilt» ved husets innganger.

HAWAII: Innbyggere på Hawaii fortviler over turister som tar seg til rette for å sikre gode feriebilder på Instagram. Foto/video: NTB Scanpix / Newsflare. Vis mer

Låse?

Det var avisa Østlendingen som først skrev om Kristin. Etter at saken ble publisert rant kommentarene inn med spørsmål om hun ikke bare kan låse døra? Og jo, døra hennes kan låses, bekrefter 47-åringen.

- Men det er jo hjemmet mitt, jeg går ut og inn. Om sommeren vil jeg ha bakdøra åpen - andre ganger venter jeg gjester og lar døra stå ulåst.

- En gang skulle jeg ha fest, så det var gjester og aktivitet på kjøkkenet. Plutselig satt det turister ved spisebordet og ventet på en meny.

Røros, som er på UNESCOs verdensarvliste, trekker turister året rundt - og mange av dem er nordmenn. Selv om nordmenn flest er kjent med hvordan enkelte norske hjem kan se ut, med støvler og jakker i gangen, blomsterpotte og postkasse utenfor, er flere av de ubudne gjestene hos Kristin norske.

- En dag kom jeg ut av dusjen, og hørte lyder fra underetasjen. Da jeg kom ned var det to damer i stua som snudde seg og spurte om prisen på pyntegjenstandene mine, forteller Kristin.

Damene reagerte på at alt manglet prislapp.

- De ble nesten litt irritert da jeg sa at dette er ikke en butikk. Jeg opplever at folk faktisk blir sure og nesten aggressive når jeg ber dem om å gå ut av hjemmet mitt.

TVINGES UT AV TURISMEN: Enqui Lopez må trolig flytte ut av sin leilighet i Palma på Mallorca som følge av masseturismen som preger øya. Utleier ønsker ikke å fornye hennes kontrakt, og vil heller leie leiligheten ut til turister som betaler mer. Video: Christian Roth Christensen og Amanda Walnum Vis mer


- Kan til tider bli litt lei

Skilt: Kristin har hengt opp skilt på trappa for å slippe turist-besøk. Foto: Marianne Skaug
Skilt: Kristin har hengt opp skilt på trappa for å slippe turist-besøk. Foto: Marianne Skaug Vis mer

Kristin tror at det er nysgjerrighet som trigger de ubudne gjestene til å trosse privat-skilt og normer.

- Turistene kommer jo til Røros for å se på husene og oppleve idyllen. Jeg skjønner at man blir litt sånn «jøss, her er det veldig idyllisk,» sier hun.

Kristins far er fra Røros, og hun var ofte på besøk der før hun flyttet dit. Mens flere steder har opplevd økt masseturisme de seinere åra, mener 47-åringen at turistene lenge har vært en del av Røros.

- Man kan til tider bli litt lei av turistene, men hadde jeg syntes det var veldig plagsomt hadde jeg ikke bodd her. Røros er et fantastisk sted å bo - som en bitte liten storby med kafeer og butikker, baker og flyplass fem minutter hjemmefra, sier Kristin.

Hele Norges coronakart