Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Turister skaper kaos på veiene i Lofoten - flere har fått kjøreforbud

- Vi opplever at flere turister ikke opptrer som man forventer i trafikken. De kan for eksempel stoppe på en bakketopp for å ta bilder.

JAKTER NORDLYS: Lofoten har hatt en økning i vinterturister. Mange leier bil, og bilutleieselskap sier at de ukentlig får meldinger om utforkjøringer. Dette bildet er fra Lofoten. Foto: NTB scanpix
JAKTER NORDLYS: Lofoten har hatt en økning i vinterturister. Mange leier bil, og bilutleieselskap sier at de ukentlig får meldinger om utforkjøringer. Dette bildet er fra Lofoten. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Turister som ikke kan kjøre på vinterføre har ført til at politiet i Lofoten har gitt flere sjåfører kjøreforbud.

De siste seks dagene har politiet i Lofoten gitt to sjåfører kjøreforbud, blant annet på grunn av vinglete kjøring og utforkjøringer.

Fredag kjørte et par fra Singapore utenfor veien flere ganger på samme kjøretur. De måtte belage seg på å ta buss resten av ferien, skriver Lofot-Tidende som først omtalte saken.

- Stopper for å ta bilder

- I noen tilfeller er tilsnakk nok, da må vi gi beskjed om at de må konsentrere seg mer når de kjører. Andre ganger blir det forelegg, og også kjøreforbud kan bli en realitet. Vi setter pris på at publikum gir beskjed når de oppdager dette, sier politioverbetjent Dag Sture Strøm ved Vest-Lofoten lensmannskontor.

Til Dagbladet forteller Strøm at det sjelden en snakk om alvorlige ulykker med høy fart, men at mange turister ikke har de kjøreferdighetene som kreves.

- Turister fra asiatiske land utmerker seg. I noen tilfeller er kjøreferdighetene så lave at vi må gi dem forbud, sier Strøm.

Han forklarer at politiet også ofte må stoppe bilister på grunn av vinglete kjøring.

- Det er mange turister som nyter naturen mens de kjører, og det er en dårlig kombinasjon, og vi får derfor en del meldinger om vinglete kjøring, sier Strøm og fortsetter:

- Vi opplever at flere turister ikke opptrer som man forventer i trafikken. De kan for eksempel stoppe på en bakketopp for å ta bilder. Det skaper en del trafikkfarlige situasjoner.

Mange meldinger

Bilutleieselskapet Avis Lofoten forteller at de får ukentlige meldinger om episoder der turister har kjørt utfor veien.

Vegard Robertsen, styreleder i selskapet, sier at de aller fleste utforkjøringene er udramatiske, men turistene må ha hjelp til å dytte bilen opp igjen.

- Det er veldig mange av vinterturistene som åpenbart ikke er vant til kjøre på snø, men erfaringsmessig tar de det også svært rolig når de kjører. De prøver å tilpasse seg, men første gang man kjører på vinteren kan det gå galt, sier Robertsen til Lofot-Tidende.

Onsdag måtte politiet gi kjøreforbud til filippinske turister etter melding om vinglete kjøring og utforkjøring. Samme dag kjørte et par kvinner ut i grøfta på en gang- og sykkelvei, skriver Lofotposten. Avisa skriver at kvinnene fulgte GPS-en, men endte altså opp på det som ikke var hovedveien.

Vinterkaos

Bilberger Ole Johan Olsen måtte seinest i går ut for å trekke en bil opp av grøfta, også denne gangen var det turister som hadde kjørt av veien.

- De klarer ikke å holde seg på veien, jeg lurer på om noen av dem i det hele tatt kan kjøre bil, sier han til Dagbladet.

Olsen tror det bare er spørsmål om tid før det skjer en alvorlig dødsulykke på veiene i Lofoten.

- Heldigvis har det ikke skjedd ennå, men jeg tror det kommer. Det er vinterføret og de smale veiene som er problematisk. Vi som er vant til det vet at man må ta det rolig når man møtes en annen bil, men turistene kjører i full fart. Noen ender langt utenfor veien, sier han.

​Statens vegvesen i Lofoten måtte i fjor legge om rutinene for å ta høyde for den økte turiststrømmen. For første gang har de vinterstengte veitoalettene vært åpne i vintermånedene. I tillegg er rasteplasser og andre utkjørsler vært brøytet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!