SYKKEL: Vest politidistrikt opplever hendelser hver dag der turister sykler i tunneler. Politiet er bekymret for at det snart kan skje en hendelse. Foto: NTB scanpix
SYKKEL: Vest politidistrikt opplever hendelser hver dag der turister sykler i tunneler. Politiet er bekymret for at det snart kan skje en hendelse. Foto: NTB scanpixVis mer

Turister sykler i tunneler: - Kan fort skje en alvorlig ulykke

Politiet på Vestlandet skriver forelegg hver dag til late og uvitende turister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge trafikkreglene er det forbudt å sykle i halvparten av tunnelene i Norge. Det er det få, særlig utenlandske, turister som vet om. Til tross for skilting, ifølge Vest politidistrikt.

Politiet anmeldte søndag formiddag tre turister som syklet i Folgefonntunnelen, en av Norges lengste tunneler. Turistene hadde verken på seg refleksvest eller hadde lys på syklene. Dette er dagligdags for politiet.

- Bare denne helga har det vært opp til 5 hendelser der vi har fått meldinger fra Trafikksentralen om syklister i ulike tunneler, sier Morten Kronen, operasjonsleder i Vest politidistrikt til Dagbladet.

Opp til tre hendelser om dagen

Kronen sier at de får en til tre meldinger om syklister i tunneler på Vestlandet daglig. Han sier det er rart at det ikke har skjedd noen alvorlige hendelser.

- Turistene som sykler i de lengre tunnelene finner ut at det er for langt, også snur de. I mange av tilfellene tar de en manøver uten å se seg for. Hvis en trailer eller en bilist må gjøre en unnamanøver og det kommer noen i motgående retning, kan det fort skje en alvorlig ulykke, sier operasjonsleder Kronen.

I fjor var det en økning i antall turister til Norge. Ifølge Innovasjon Norge vil det trolig komme flere turister til Norge i år enn i fjor. Mange av disse velger å bruke ferien på sykkelsetet.

Uvitenhet

Operasjonsleder Kronen sier til Dagbladet at turistene som sykler i tunneler ofte er uvitende.

- Mange er uvitende og noen er late fordi de orker ikke å sykle over fjellet, mens andre tar sjansen og håper det går bra, sier Morten Kronen.

De utenlandske turistene som syklet i Folgefonntunnelen søndag mottok et forelegg. Politiet sier at summen på et forelegg vil variere fra tid, sted og hvor mye trafikk det er.

Ifølge Trygg trafikk døde 52 syklister i trafikken mellom 2010 og 2014. 42 av disse var menn. I samme tidsperiode ble 323 personer hardt skadd.

Eget ansvar

- Bilister forventer at det ikke finnes syklister i lange tunneler siden det ikke er lov å sykle der. Det gjør det ekstra farlig at bilister ikke er oppmerksomme på dette. Itillegg er det dårlig luft og dårlig belysning i mange av tunnelene, sier Audun Heggestad i Trygg Trafikk

Heggestad anbefaler alle syklister å velge anbefalte ruter som Statens vegvesen har lagt opp til flere steder i landet.

De lengste tunnelene, Folgefonn-, Gudvanga- eller Lærdalstunnelen, har alle tydelige forbudsskilt mot sykling. Morten Kronen i Vest politidistrikt sier at det er syklistenes eget ansvar å følge norsk lov.

- Flere skilt er tydelig markert før tunnelene og de er internasjonale, så det er syklistenes eget ansvar å følge trafikkreglene, sier Kronen.