Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Turisters sexleketøy

En februardag i 1993 stormet thailandsk politi inn på hotellrommet til en svensk barnesexturist i Pattaya. 66-åringen er den eneste skandinav som er pågrepet i Thailand og straffet. Han ble utlevert til Sverige og dømt til tre måneders fengsel. Dommerne begrunnet den milde straffen med at offeret var 13 år og neppe tok særlig skade av å bli seksuelt utnyttet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Organisasjonene som forsøker å bekjempe barnesexturismen, frykter at den historiske dommen skal danne presedens. Det første svaret kan vi få hvis nordmannen som nå er arrestert i Thailand, utleveres og kjennes skyldig av en norsk domstol.

Verken forrige søndags arrestasjon av 49-åringen fra Hordaland eller pågripelsen av den svenske pedofile vinteren 1993 var initiert av skandinaviske myndigheter. Nordmannen ble pågrepet av turistpolitiet etter henvendelse fra en engstelig mamma, svensken etter initiativ fra Rädda Barnen.

  • Politikerne diskuterer nå åpent om den pedofilidømte norske arrestanten i det hele tatt skal få hjelp til å komme ut av Thailand. Den 66-årige svensken satt i sin tid 17 dager i varetekt, ble utlevert til Sverige og funnet skyldig av Stockholm Tingsrätt sommeren 1995. Dommen vakte oppsikt. Den forteller mye om rettsvesenets holdninger til seksualisert vold mot barn. Ikke minst interessant er begrunnelsen for den lave straffen: «Ved straffeutmålingen skal det tas hensyn til at guttens alder ikke understiger femtenårsgrensen med mer enn ett og et halvt år, at det råder usikkerhet om han er påført noen nevneverdig skade som følge av tiltaltes seksuelle utnyttelse av ham, samt at tiltalte er rammet av betydelig ubehag på grunn av stor medieoppmerksomhet rundt hendelsen. »
  • Både Redd Barna og ECPAT, den internasjonale organisasjonen som kjemper mot kommersiell seksuell utnytting av barn, reagerte sterkt på dommen, som de hevdet signaliserte et forkastelig syn på et barns menneskeverd. Kritikere hevdet også at straffen ville blitt langt strengere dersom 13-åringen hadde vært skandinav.
  • I perioden 1993- 1997 hadde Norden en egen sambandsmann fra svensk politi delvis stasjonert i Thailand for å overvåke barnesexturismen. I mai i fjor opphørte sambandsstillingen. Heretter skal to svenske politimenn i Bangkok samarbeide med thailandske myndigheter om å avdekke nordiske statsborgeres kriminelle aktivitet. En gigantisk oppgave, som omfatter alt fra narkotikahandel til barnesexturisme. Kriminalbetjent Lars Eriksson ved Rikskriminalpolisen i Stockholm vurderer satsingen som tilstrekkelig.
  • Redd Barna er dypt uenig. Organisasjonen som har vært en særdeles viktig pådriver for å få de nordiske landene til å engasjere seg i kampen mot kjøp av barnesex, oppfordrer nå justisministeren til å opprette en egen norsk sambandsordning for å effektivisere og intensivere innsatsen.
  • Norsk politi har ikke adgang til å opptre på egen hånd i andre land. Men mye kan trolig utrettes ved et langt tettere samarbeid mellom politimyndighetene i Norge og Thailand, Sri Lanka og Filippinene. Under den store internasjonale høringen om barns rettigheter i Paris sist høst fortalte flere utsendinger at deres økte engasjement hadde gitt resultater. Land som Nederland og Sveits har sendt delegasjoner bestående av dommere, statsadvokater og polititjenestemenn til barnesexturistenes reisemål. Dette har ført til en mye større årvåkenhet og en rekke arrestasjoner av pedofile nederlendere og sveitsere.
  • De 120 deltakerlandene på verdenskongressen mot seksuell utnyttelse av barn i Stockholm i 1996 vedtok å opprette et internasjonalt register for pedofilidømte. Dermed har Interpol et instrument til å redusere barnesexturismen hvis politimyndighetene settes i stand til å samarbeide over landegrensene.

Hva gjør Norge?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!