Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Turistkommuner: Ikke test deg her

Kragerø og andre kommuner langs kysten i Sør-Norge ber turister som kommer langveisfra om å dra hjem og teste seg dersom de føler coronasymptomer.

SOMMERIDYLL: Kragerø kan by på både sol og sommer. Vil turistene ha corona-test, kan de imidlertid bli nødt til dra andre steder. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
SOMMERIDYLL: Kragerø kan by på både sol og sommer. Vil turistene ha corona-test, kan de imidlertid bli nødt til dra andre steder. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer

Det skjer av hensyn til kapasiteten på laboratoriet og legevakta, skriver NRK.

Til vanlig bor det rundt 10.000 innbyggere i kystbyen, men i sommer ventes det opptil 50.000 besøkende.

- Er du tydelig syk, blir du testet og fulgt opp, men har du litt snue, bør du dra hjem, sier ordfører Grunde Wegar Knudsen (Sp) i Kragerø.

Han sier kommunen kun har kapasitet til å teste egne innbyggere, og ikke vil kunne håndtere smittesporing ved et større utbrudd.

Nakstad støtter ikke praksisen

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad støtter derimot ikke Kragerøs praksis.

- Kommunene kan ikke nekte å teste turister når det foreligger grunn til å mistenke smittsom sykdom. Det gjelder også utenlandske statsborgere. For allmennfarlige smittsomme sykdommer som covid-19 er dette gratis for pasienten, også for utenlandske statsborgere, sier han til Aftenposten.

Også andre turistkommuner begrenser adgangen på testing for sommergjestene. Vinje ber folk ta kontakt med fastlegen i hjemkommunen. I Lillesand må man ha avtale for å teste seg, og kan bli sendt til legevakta i Kristiansand.

Kristiansand, som er opptatt av å kunne teste alle, åpner for å isolere smittede hyttegjester, og har leid hotellrom for å isolere folk i Kristiansand dersom det trengs.

TURISTTESTING: Fagdirektør i FHI, Frode Forland, redegjør for hvorfor de ikke åpner for testing av alle innreisende slik Island gjør. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen. Reporter: Audun Hageskal Vis mer

Kommuneoverlege holder pusten

Kommuneoverlege Vegard Vige i Grimstad ber sommerturistene teste seg hjemme, og er redd for at sørlandskommunene ikke vil klare å håndtere et coronautbrudd.

- Vi vil absolutt at folk skal teste seg hjemme. Vi holder pusten, og det er med gråten i halsen vi går sommeren i møte, sier Vegard Vige.

Hvaler, Vågan, Tønsberg, Færder og Risør åpner imidlertid for testing av sommergjestene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!