Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Turistperle innfører avgift

Slår alarm om overturismens konsekvenser for økosystemet.

POPULÆR STRAND: La Pelosa kan trekke til seg så mye som 6000 mennesker daglig i høysesongen, ifølge byens borgermester. Foto: NTB Scanpix
POPULÆR STRAND: La Pelosa kan trekke til seg så mye som 6000 mennesker daglig i høysesongen, ifølge byens borgermester. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Tusenvis av turister flokker hver sommer sammen på det som omtales som en av Sardinias vakreste strender.

Samtidig jobber myndighetene på spreng for å begrense skadene på La Pelosa, som ligger i Stintino, nordvest på den idylliske øya. Studier av området har vist at den voldsomme tilstrømmingen truer strandas økosystem.

Så stor bekymring er det, at borgermester Antonio Diana har besluttet å innføre en avgift for alle besøkende, fra og med neste sommer, melder Il Messaggero.

- Byrden er for høy

Ifølge CNN vil en billett koste rundt fire euro, eller om lag 40 norske kroner. Målet er å få besøkertallet ned til 1500 voksne per dag – barn skal ikke telles med.

- Vi begrenser antall besøkende fordi byrden er for høy. Vi må sikre at vi kan garantere strandas eksistens de neste 500 åra, sier Diana til kanalen.

Ifølge borgermesteren er stranda Sardinias mest populære, og har opptil 6000 besøkende daglig i sommerhalvåret.

Tiltaket er i utgangspunktet annonsert som et eksperiment, men Diana er klar på at det kommer til å bli langvarig. Pengene skal brukes til vedlikehold og overvåking i området.

- Vi har et slagord: La Pelosa for alle, men bare én gang. Du kan ikke dra dit sju av sju dager i ferien.

Håndklær forbudt

Røyking og selgere er allerede forbudt på stranda. Det er også forbudt å ta med seg strand og skjell fra alle strendene på Sardinia. Bryter du forbudet, risikerer du en bot på opp til 3000 euro, eller i overkant av 30 000 kroner, ifølge The Guardian.

Strandhåndklær- og vesker er også forbudt, for å hindre at personer med eller uten vilje tar med seg sand på denne måten.

Andre populære turistdestinasjoner i Italia har gått enda lengre i å innføre drastiske tiltak for å begrense turismen. Fremst i rekka står Venezia, som i 2017 fikk besøk av over 30 millioner turister.

I løpet av året har Dagbladet kunnet rapportere om en svindyr middag, tyveri og et forslag om forbud mot å sitte og ligge på bakken ved offentlige steder.

Lokale myndigheter har også foreslått å innføre alkoholforbud på kveldstid, innføre forbud mot å sitte og ligge på bakken ved offentlige steder og har innført avgift for personer på dagsbesøk.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media