STRENGERE REGLER FOR TURISTER: I forbindelse med en offentlig helligdag har kinesiske turistmyndigheter gjennomført en landsomfattende kampanje for å skape bevissthet rundt oppførselen til kinesiske turister. De har også nedskrevet en liste med overtredelser som kan får turister svartelistet. Bildet viser visedirektør i China National Tourism Administration, Du Yili, under en konferanse i Myanmar i januar i år. Foto: Xinhua / Sipa / Reuters
STRENGERE REGLER FOR TURISTER: I forbindelse med en offentlig helligdag har kinesiske turistmyndigheter gjennomført en landsomfattende kampanje for å skape bevissthet rundt oppførselen til kinesiske turister. De har også nedskrevet en liste med overtredelser som kan får turister svartelistet. Bildet viser visedirektør i China National Tourism Administration, Du Yili, under en konferanse i Myanmar i januar i år. Foto: Xinhua / Sipa / ReutersVis mer

Turistsjef satte opp 26 meters gjerde for å lære kinesere at sniking er uhøflig

Sniker, vandaliserer og kaster mat når de er på reise.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kinesiske turister har et noe frynsete rykte - både nasjonalt og internasjonalt.

I 2013 kåret blant annet det australske nettstedet International Business Traveller en kineser til en av de verste turistene i morderne tid.

Kineseren var i 2013 på besøk blant Egypts kulturskatter sammen med sine foreldre, og benyttet anledningen til å skrive «Ding Jinhao var her», i kinesiske tegn på en søyle i det over 3500 år gamle Luxor-tempelet.

Foreldrene til Ding Jinhao måtte be hele det egyptiske folk om unnskyldning gjennom en kinesisk avis.

- Skaper bekymring Dette føyer seg inn i rekken av pinlige historier om folkeskikken til kinesiske turister. I desember 2013 ble det for eksempel kjent at en forbannet kinesisk passasjer hadde kastet en bolle med varme nudler på en flyvertinne.

HÆRVERK: Kinesiske  Ding Jinhao var i 2013 på besøk blant Egypts kulturskatter sammen med sine foreldre, og benyttet anledningen til å skrive «Ding Jinhao var her», i kinesiske tegn på en søyle i det over 3500 år gamle Luxor-tempelet. Dette bildet viser monumentet etter at det ble rengjort. Foto:  AFP
HÆRVERK: Kinesiske Ding Jinhao var i 2013 på besøk blant Egypts kulturskatter sammen med sine foreldre, og benyttet anledningen til å skrive «Ding Jinhao var her», i kinesiske tegn på en søyle i det over 3500 år gamle Luxor-tempelet. Dette bildet viser monumentet etter at det ble rengjort. Foto: AFP Vis mer

Nå har kinesiske turistmyndigheter (China National Tourism Administration) bestemt seg for å gjøre noe med saken.

- For verdens største turistmarked i utlandet, er selv én historie per million reisende nok til å skape bekymring, sier Yu Ningning, president i China International Travel Services, til det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

I forbindelse med en offentlig helligdag har kinesiske turistmyndigheter gjennomført en landsomfattende kampanje for å skape bevissthet rundt oppførselen til kinesiske turister.

Advarte besøkende I Beijings botaniske hage var det for eksempel satt opp en rekke skilt som oppfordret til «sivilisert turisme», og det var også bygd 26 meter med gjerder foran billettkontoret for å forebygge sniking.

I tillegg gikk frivillige rundt i hagen og oppfordret besøkende til å ikke forsøple eller plukke blomster.

Kinesiske turistmyndigheter har også utarbeidet en liste med overtredelser som kan føre til at folk blir svartelistet og nektet adgang på turistattraksjoner i framtiden.

På lista med overtredelser står blant annet asosial atferd på offentlig transport og hærverk på eiendom.

I det samme planverket slår myndighetene fast at turistguider har et ansvar for å påminne turister om å oppføre seg høflig, og de har myndighet til å rapportere uønsket atferd.