Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Uvettig turisme:

Turiststuntet bekymrer: - Urovekkende å se

Turister på fjelltur i Norge kan komme i de merkeligste bekledninger, og utføre vågale stunt.

Trolltunga: Ekspert advarer den vanlige mannen i gata mot å utføre dristige stunt ved Norges turistperler. På Trolltunga møtte Dagbladet Joshua Reynolds (29) kjæresten Anushka Mehta (22) tidligere i år. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Trolltunga: Ekspert advarer den vanlige mannen i gata mot å utføre dristige stunt ved Norges turistperler. På Trolltunga møtte Dagbladet Joshua Reynolds (29) kjæresten Anushka Mehta (22) tidligere i år. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FORSAND (Dagbladet): - Vi har opplevd det meste, sier Ties van Langen i Norsk Folkehjelp ved Preikestolen.

På fjellstua, to timer fra det ikoniske platået, svermer det med turister fra alle nasjoner. Bekledningen er like variert som språkene som snakkes: dongeribukser, solhatter og fjellsko.

I løpet av de sju åra han har jobbet i området, har van Langen blant annet sett turister som ønsker å bestige Preikestolen i kjøredress, barnevogn og høyhælte sko. Det er eksempler på hva man helst ikke bør gjøre.

- Når folk kommer i for eksempel crocs eller slippers, prøver vi å snakke med dem, og råder dem til å leie fottøy. Men flere og flere er bedre forberedt enn før, forteller han.

VARIERT BEKLEDNING: - Vi har opplevd det meste, sier Ties van Langen i Norsk Folkehjelp ved Preikestolen. Foto: Carina Johansen
VARIERT BEKLEDNING: - Vi har opplevd det meste, sier Ties van Langen i Norsk Folkehjelp ved Preikestolen. Foto: Carina Johansen Vis mer

Spanjoler i Norge

- Ai, ai, ai, lyder det fra seks spanjoler.

Christina Escorial (57) og Olga López (52) står sammen med turfølget sitt og tøyer ved en bil. De har nettopp vært oppe på platået, godt kledd i både treningstøy og fjellsko.

BRUNOST: Dagbladet testet om turistene likte brunost. Overraskende mange var svært positive til matopplevelsen. Video: Malene Storrusten Vis mer

- Vi reiste til Norge på grunn av naturen, og utsikten fra platået var helt fantastisk, skryter López.

Gjengen har tydeligvis fått smaken på opplevelsesreiser. López har allerede vært på Nordkapp, og i løpet av 15 dager skal hun og resten av reisefølget oppleve flere turistperler i Norge - blant annet Lofoten.

Om de reiser med cruise? Nei, nei, nei. De har leid seg bil, forteller Escorial. For de liker å holde seg litt unna de aller største turistmassene, og ble overrasket over hvor mange de møtte på tur opp til Preikestolen.

- Det er veldig mange folk her, og vi måtte gå i kø. Det var mye mer folk enn vi hadde forventet, forteller hun.

UTROLIG UTSIKT: Christina Escorial (57), Raquel Marquinez (53) og Olga López (52) fra Spania er blant dem som har valgt Preikestolen som reisedestinasjon. De synes utsikten var utrolig. Foto: Carina Johansen
UTROLIG UTSIKT: Christina Escorial (57), Raquel Marquinez (53) og Olga López (52) fra Spania er blant dem som har valgt Preikestolen som reisedestinasjon. De synes utsikten var utrolig. Foto: Carina Johansen Vis mer

Vågale turister

Mange av turistene som besøker Norge deler bilder av opplevelsene på sosiale medier, som for eksempel bildedelingstjenesten Instagram. Et kjapt søk på en annen norsk turistmagnet, Trolltunga, viser at noen står på hendene, mens andre sitter på kanten.

Førsteamanuensis ved Norsk Hotellhøgskole på Universitetet i Stavanger, Truls Engström, er ikke så bekymret for dette. Han sier at de som gjør det, som oftest er profesjonelle aktører som gjør det under sikre forhold.

- Det er imidlertid et problem om noen ønsker å kopiere dette, uten å vite hvilke forberedelser som skal til før man kan ta slike spektakulære bilder.

- Og det er urovekkende å se at privatpersoner dingler med føttene utenfor kanten, uten å tenke over konsekvensene.

Utenfor Preikestolen fjellstue har Ties van Langen god utsikt mot Lysefjorden. Walkietalkien er god plantet i venstre brystlomme, i tilfelle det skal skje noe. Han forteller at de også har observert vågale stunt på platået: Balansekunster og folk som sitter på skuldrene til hverandre.

- Alle skal ha respekt for sikkerheten. Vi fraråder løping og forskjellige stunt på platået. Det er tryggere å ligge på magen og se ned, enn å sitte på kanten og dingle med føttene, sier han og legger til:

- Folk flest bør holde hodet kaldt.

VÅGAL: Noen turister er mer vågale enn andre. Truls Engström mener det ligger gode forberedelser bak et slikt stunt. Bildet er fra Trolltunga. Foto: NTB Scanpix
VÅGAL: Noen turister er mer vågale enn andre. Truls Engström mener det ligger gode forberedelser bak et slikt stunt. Bildet er fra Trolltunga. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Redningsaksjoner

Men det er ikke de vågale stuntene som har ført til de 15 redningsaksjonene Norsk Folkehjelp har utført ved Preikestolen i år. Som oftest skjer skadene på tur ned fra platået, når turgåerne er slitne.

- Som oftest dreier det seg om bæring og behandling av skader. Og de skadene vi ser oftest er ankel-, bein- og hodeskader, forteller van Langen.

Folk både sklir og snubler. Og for pasientene føles situasjonen nesten alltid dramatisk, selv om skadene ikke er livstruende. Men da står van Langen og Folkehjelpen klar med et bårelag på opptil ti mann, for å ivareta de som har vært ute for ulykke.

- Om det faktisk er livstruende derimot - som når en hjertestarter er involvert - blir det dramatisk. Om man har hjerteproblemer, må man kjenne sine egne begrensninger på slike turer, sier van Langen.

STOR PÅGANG: Mange turister tok turen til Preikestolen fjellstue da Dagbladet var på besøk. Anslagsvis 3 000 til 8 000 personer besøker platået daglig i høysesongen. Foto: Carina Johansen
STOR PÅGANG: Mange turister tok turen til Preikestolen fjellstue da Dagbladet var på besøk. Anslagsvis 3 000 til 8 000 personer besøker platået daglig i høysesongen. Foto: Carina Johansen Vis mer

Spesiell utvikling

Truls Engström mener at vi har hatt en spesiell utvikling i samfunnet. Vi får et bilde av at alle skal være med på ekstreme ting, men jevnt over er den nye generasjonen dårligere til å tenke sikkerhet i fjellet enn foreldrene sine.

- Ikke alle nordmenn er født med ski på beina. Om man har bodd i en storby hele livet - og ikke tatt aktive valg om å bruke tid i naturen - så kan man like lite som mange av de utenlandske turistene.

Derfor er det viktig at de rådfører seg med lokalkjente og benytter seg av profesjonelle guider, mener han.

ADVARER: Talsmannen for aktivistgruppa Tot Inclòs i Mallorca kommer med en klar beskjed til norske turister. Video: Ingrid Cogorno / Foto: Anita Arntzen Les hele saken her: https://goo.gl/yEVuTL Vis mer

Lokalkunnskap i naturen er nemlig ferskvare, mener Engström. Han har selv drevet med elverafting i Nord-Sverige, og forteller at kunnskapen om området som han opparbeidet seg for 15 år siden, jevnlig må oppdateres.

- Jeg må selv ta meg i nakken, og innse at jeg ikke kan like mye om området som jeg gjorde før, sier Engström.

RØYKELAKS: Som takk for hjelpen, fikk Ties van Langen tilsendt røykelaks fra England. Foto: Carina Johansen
RØYKELAKS: Som takk for hjelpen, fikk Ties van Langen tilsendt røykelaks fra England. Foto: Carina Johansen Vis mer

Fikk røykelaks

Før van Langen går fra fjellstua, forteller han at pasientene som behandles av Folkehjelpen, stort sett er fornøyde. En gang hjalp han til da en engelskmann hadde skadet seg. Litt seinere fikk han tilsendt røykelaks fra England som takk.

- Det er hyggelig når man får fine tilbakemeldinger, sier van Langen før intervjuet avbrytes av en melding over walkietalkien.

Det varsles om mulig skade. Én ankel og to håndledd. Og med dét ble redningsaksjon nummer 16 et faktum.

Seinere på dagen utførte de enda en redningsaksjon. Og da Dagbladet var i kontakt med van Langen lørdag, kunne han fortelle at det totale antallet aksjoner nå er oppe i 20.