HJEMME IGJEN: Nilufer og Turker Kaan Cetin landet i formiddag i Istanbul, etter å ha blitt deportert fra Israel. Foto: AP/SCANPIX
HJEMME IGJEN: Nilufer og Turker Kaan Cetin landet i formiddag i Istanbul, etter å ha blitt deportert fra Israel. Foto: AP/SCANPIXVis mer

Turker (1) og mamma gjemte seg på badet mens kulene fløy

Ble deportert til Tyrkia i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Mens kulene fløy oppe på dekk, gjemte Turker Kaan Cetin (1) og mamma Nilufer Cetin seg på badet om bord på «Mavi Marmara». I dag landet mor og sønn i Istanbul, etter å ha blitt deportert fra Israel, ifølge AP.

Minst ni døde Nilufer Cetin var en av Free Gaza-aktivistene om bord på det tyrkiske skipet, som natt til i går ble bordet av israelske kommandostyrker, med minst ni døde sivile som resultat.

Etter militæraksjonen er de fleste aktivistene blitt anholdt av israelske myndigheter, og har fått valget mellom å bli fløyet ut av landet straks eller bli sittende i israelsk fengsel, i påvente av en rettsllig prosess.

Nilufer skal ha gått med på å la seg deportere sammen med den lille sønnen, fordi hun er blitt advart om at et fengselsopphold kan bli i tøffeste laget for ettåringen.

Pappa Ekrem Cetin er ingeniør på «Mavi Marmara»s og sitter igjen i fengsel i Israel.

FN-etterforskning FNs sikkerhetsråd har beordret etterforskning for å komme til bunns i hva som faktisk hendte om bord på «Mavi Marmara». Rådet føyer seg dermed inn i den lange rekka av internasjonale aktører som har uttrykt forferdelse etter hendelsen, som skjedde i internasjonalt farvann.

Bordingen av det tyrkiske skipet, med påfølgende tap av tyrkiske sivile liv, har forverret forholdet mellom Tyrkia og Israel betydelig. Tyrkia har allerede trukket seg fra en planlagt felles militærøvelse.

Gårsdagens tragedie ser imidlertid ikke ut til å ha avskrekket Free Gaza, som allerede skal ha nye skip på vei.

Tre norske statsborgere var også om bord på «Mavi Marmara», og det var lenge usikkerhet rundt hva som er skjedd med dem. I morges kom meldingen om at de tre er uskadd og foreløpig sitter i israelsk fengsel i byen Beersheba.

FRA HELIKOPTER: Bildene fra den israelske marinen viser en soldat i ferd med å fire seg ned på dekket av «Mavi Marmara» natt til i går. Det er uklart hva som så skjedde; israelerne hevder de ble angrepet av aktivister og måtte handle i selvforsvar, Free Gaza hevder soldatene i utgangspunktet hadde tenkt å skyte. Foto: DET ISRAELSKE FORSVARET/AP/SCANPIX
FRA HELIKOPTER: Bildene fra den israelske marinen viser en soldat i ferd med å fire seg ned på dekket av «Mavi Marmara» natt til i går. Det er uklart hva som så skjedde; israelerne hevder de ble angrepet av aktivister og måtte handle i selvforsvar, Free Gaza hevder soldatene i utgangspunktet hadde tenkt å skyte. Foto: DET ISRAELSKE FORSVARET/AP/SCANPIX Vis mer