Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Turné med hornmusikk og trekkspill

Kronprinsparet får servert store doser korps, kor og tradisjonsmusikk når det legger ut på en ny PR-turne i morgen. I Østfold får det rockinteresserte paret oppleve svært lite av den moderne ungdomskulturen i fylket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Drivkrefter innen Østfolds mer moderne kulturuttrykk, som Dagbladet har vært i kontakt med, mener det er vist lite kreativitet fra kommunenes side. Dette er blitt enda en besøksturné med et svært tradisjonelt program, som står i skarp kontrast til den musikksmaken Haakon og Mette-Marit har vist at de liker ved å være faste gjester på Quart-festivalen.

Haakon har også vist interesse for DJ-virksomhet, noe han selv skal ha prøvd seg på.

Horn og kor

Det er kulturinnslag som hornmusikk, korsang, kirkeorgel og trekkspillmusikk som dominerer programmet. Et av de få moderne innslagene underveis var det paret selv som ytret ønske om å få. Det fikk de. Og nå kan de glede seg til å oppleve aktivitetshuset St. Croix i Fredrikstad. Der får de etnisk musikk fra et jenteband på marimba og breakdance av «Indecent Behaviour». Ellers blir det stusslig lite.

Dagbladet har gjennomgått alle kulturinnslagene og kommet til at det blir hele 39 tradisjonelle framføringer. Mens moderne kulturuttrykk er avspist med tre opptredener.

Foruten St. Croix blir det to rockeband, «Salmonella» i Marker og «Independence» i Råde.

Tom Skjeklesæther er den som sannsynligvis kjenner rockemiljøet i Østfold best. Han reagerer på det ensidige kulturprogrammet.

- Når et ungt, vordende kongepar så tydelig gir uttrykk for at moderne musikk er en del av livet deres, er det veldig merkelig at de ikke får oppleve mer av det på en slik tur. Det er for dumt at arrangørene ikke har skjønt det i 2001. Hvis kronprinsparet skal se hva folk er opptatt av, må de også få se mer av denne delen av folkekulturen. Det er jo absolutt grunn til å tro at de selv ville like det.

Jeg reagerte også da jeg så tv-innslagene fra den forrige turneen. De sto der med sikk-sakk-smil og hørte på det ene korpset etter det andre. Det var litt kårni.

- Vil du kritisere fylkesmannen for programmet han har lagt opp?

- Når Østfold skal vise fram hva som rører seg blant folk, burde den rocka kulturen kommet sterkere fram. For eksempel burde det vært lagt inn et stopp i Norges ledende studio, Athletic Studio i Halden. Her fanges talenter opp fra det boblende mangfoldet. Dessuten har band som Motorpsycho, Big Bang, Madrugada, deLillos og Margareths spilt inn sine plater her.

- Større spennvidde

Fylkesmann i Østfold, Edvard Grimstad, tar langt på vei selvkritikk for det ensidige kulturprogrammet.

- Spennvidden i kulturlivet vårt er nok større enn hva vi har greid å få til i dette programmet, innrømmer han. - Men det er vel kanskje et slikt bilde ordførerne ønsker å gi av sine kommuner. Og det er virkelig et yrende korps- og korliv her. Det sies at i Rakkestad kan man ikke gå til naboen for å låne en kopp sukker på torsdager. Da er det ingen hjemme. Alle er på korøvelse.

- Men det er også et yrende rockemiljø?

- Ja, det er et fantastisk levende kulturliv innen mange sjangrer.

- Vårt program er fastlagt, og jeg vil være tilbakeholden overfor andre kommuner. Men generelt kan jeg nok oppfordre til mer dristighet i framtida, sier fylkesmannen.

Det er ordførerne som legger opp programpostene, som så blir koordinert av fylkesmannen. Kongehuset legger seg ikke opp i detaljene. Ved Slottet verken kan eller vil man kritisere arrangørene for ensidigheten.

- Vi synes det er et hyggelig og variert program. Kronprinsparet gleder seg til å ta del i det, sier informasjonsrådgiver Sven Gj. Gjeruldsen.

<B>ROCKA KRONPRINSPAR:</B> Haakon og Mette-Marit har gitt tydelig uttrykk for at de liker moderne musikk, men på besøk i Østfold blir det ikke mye rock'n'roll. Her er de fotografert på fjorårets Quart-festival.
Hele Norges coronakart