GJORDE DET DÅRLIGERE: Folk som arbeider skift eller jobber natt trenger lang tid for å tilbakestille de kognitive funksjonene, viser svensk studie. FOTO: SHUTTERSTOCK
GJORDE DET DÅRLIGERE: Folk som arbeider skift eller jobber natt trenger lang tid for å tilbakestille de kognitive funksjonene, viser svensk studie. FOTO: SHUTTERSTOCKVis mer

Turnusarbeid svekker hjernen og gjør den gammel

De som jobber turnus eller natt sliter mer med å løse problemer, trekke konklusjoner og forstå sammenhenger, ifølge svensk studie

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Folk som arbeider i turnus eller jobber natt sliter mer med å løse problemer, trekke konklusjoner og forstå sammenhenger. De trenger mer tid før hjernen klarer å hente seg inn, viser svensk studie.

De spurte fikk i oppgave å klikke på tall fra 1 til 25 i rett rekkefølge, det vil si 1, 2, 3 og så videre. Deretter skulle de gjøre det samme, men ved å legge til bokstaver bak tallene, det vil si 1a, 2b, 3c og så videre.

- Det er kjent at når man blir eldre, så trenger man mer tid til å gjennomføre testen, sier Christian Benedict ved Uppsala-universitetets nevrovitenskapelige institutt.

- De som arbeidet i turnus da de gjorde testene, gjorde det dårligere enn de som ikke var skiftarbeidere. De som hadde arbeidet i turnus de siste fem årene, men senere sluttet, gjorde det også dårligere, sier Benedict.

Forskerne fant ingen forskjeller mellom dem som sluttet i turnusarbeid for mer enn fem år siden, sammenlignet med dem som aldri har jobbet i turnus.

- Hvilken konklusjon kan vi trekke av det? Jo, du kan tilbakestille den kognitive funksjonen dersom det har gått mer enn fem år siden du sluttet med skiftarbeid. Men det er ganske skremmende at det tar så lang tid å bli tilbakestilt, sier Benedict.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram