- Turnustida må fordobles

Stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballo (SV) vil fordoble legestudentenes turnustid. Et halvt år i distriktene er ikke nok. I juli får vi 75 flere legestudenter enn i fjor i turnus ved norske sykehus. Det er en økning på 40 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Tiltakene som har vært satt inn for å bedre på legedekningen har så langt vært som å kysse frosker og håpe på at en av dem skal bli en prins, sier Ballo til Dagbladet.

Han reiste i høst fra jobben som kommunelege i Alta til en plass i Stortingets helse- og sosialkomite.

Ballo mener legetiltakene har vært for lite gjennomtenkt og dårlig koordinert.

- Å utvide legestudentenes turnustid fra et halvt til ett år kan ha en positiv effekt når det gjelder legedekningen i distriktene, mener han.

Gror fast

- Jo lenger studentene blir, jo sterkere sosialt nettverk får de. Det var nettopp det sosiale nettverket som fikk mange leger til å bli i Finnmark, sier stortingsrepresentanten.

Utvidelsen av distriktstjenesten mener han må ses i sammenheng med andre tiltak, som for eksempel lønn.

- Når en oppjusterer lønningene på sykehusene, er det ikke akkurat lettere å få legene til å bli i distriktene, påpeker han.

40 prosent økning

Norske medisinerstudenter i utlandet og utlendinger med legeutdannelse er igjen tatt med i den felles fordelingsordningen av turnuskandidater etter at de i flere år har måttet skaffe seg plass selv.

Regelendringen fører til at fylkeslegen i Oslo i juli deler ut 75 flere stillinger enn i fjor. Da ble 192 stillinger fordelt i juliinntaket. Det ligger an til en like stor økning i fordelingen i januar.

- Feil prioritering

- Vi har lenge beklaget at det ikke har vært nok turnusplasser, sier leder i Yngre Legers Forening, Grethe Aasved og hilser utvidelsen velkommen.

Ballo er positiv til samordningen av opptaket og økning i antall, men liker ikke at det aller fleste nye turnusstillingene kommer ved de store sykehusene.

- Om en på store enheter får tilført nye stillinger, er det uheldig. En burde fordele disse til de stedene hvor behovet er størst, mener Ballo.