Kompisen løslatt fra russisk fangenskap:

- Turte ikke håpe på dette

Norske Erik Helgesplass reagerte med tårer da han fikk vite at kompisen Shaun Pinner er løslatt fra russisk fangenskap. Han ble i juni dømt til døden i russisk-kontrollerte Donetsk.

LØSLATT FRA FANGENSKAP: Shaun Pinner (i midten) er løslatt fra russisk fangenskap i Donetsk. Her sammen med norske Erik Helgesplass (til venstre) i 2020. Foto: Privat
LØSLATT FRA FANGENSKAP: Shaun Pinner (i midten) er løslatt fra russisk fangenskap i Donetsk. Her sammen med norske Erik Helgesplass (til venstre) i 2020. Foto: Privat Vis mer
Publisert

- Det er ikke ofte jeg har tårer i øya, men jeg må si at det var veldig gledelig, sier Erik Helgesplass til Dagbladet.

Han er venn med britiske Shaun Pinner, som onsdag ble løslatt fra russisk fangenskap.

Briten var dømt til døden av domstolen i separatistkontrollerte Donetsk, anklaget for å være utenlandsk leiesoldat - noe Helgesplass tidligere har avvist.

Pinner har vært bosatt i Ukraina, og skal ha jobbet som marinesoldat i det ukrainske forsvaret. De to ble kjent i 2020, da nordmannen, som også har vært bosatt i Ukraina, fraktet førstehjelpsutstyr, mat og materiell til soldater som holdt stand mot separatister i utkanten av Mariupol.

Løslatt i stor fangeutveksling

Helgesplass fikk først vite om løslatelsen av en venn.

- Så tok det ikke mange sekundene før det var overalt i internasjonale medier, sier han.

Da hadde en saudiarabisk tjenesteperson opplyst til Reuters at Russland hadde løslatt ti krigsfanger etter mekling i regi av kronprins Mohammed bin Salman.

De ti løslatte ble opplyst å være fra USA, Storbritannia, Sverige, Kroatia og Marokko, og skal ha landet i Saudi-Arabia onsdag.

Løslatelsene var en del av det som skal være den største fangeutvekslingen mellom Ukraina og Russland siden februar, der totalt 270 krigsfanger oppgis å være løslatt.

FORSYNINGER: Helgesplass møtte Pinner da han kjørte ned med førstehjelpsutstyr og mat til soldater som har holdt stand mot prorussiske separatister. Foto: Privat
FORSYNINGER: Helgesplass møtte Pinner da han kjørte ned med førstehjelpsutstyr og mat til soldater som har holdt stand mot prorussiske separatister. Foto: Privat Vis mer

Nordmannen beskriver tida etter at kompisen, sammen med britiske Aiden Aslin og marokkanske Brahim Saadum, ble dømt til døden som et vakuum.

Det kom svært lite informasjon fra Donbas.

Derfor kom nyheten om løslatelsen overraskende på ham.

- Hadde du turt å håpe på at det skulle skje?

- Nå har jeg drevet med nødhjelp ganske aktivt i et halvt års tid, og blitt kjent med hvor uforutsigbare russere kan være, men det ville vært feil å si at jeg turte å håpe på at han skulle bli en fri mann, sier han.

DEMONSTRASJONER. Over 400 mennesker skal ha blitt pågrepet i demonstrasjoner i Russland onsdag, etter nyheten om at Putin mobiliserer 300.000 reservister i Ukraina. Vis mer

- På vei hjem

Helgesplass har foreløpig ikke snakket med kompisen etter løslatelsen.

- Jeg tenker at han har fortjent litt ro rundt seg og sine. Når tida er inne treffes vi nok, sier han.

Han forteller at han befinner seg i Slovakia, nær grensa til Ukraina, for å levere nødhjelp. Onsdag kveld feiret han løslatelsen med en gruppe venner.

- Vi er fem stykker i fem land, som gikk ut og spiste hver for oss. Det ble en Facetime-affære, sier han.

Britenes statsminister Liz Truss bekreftet onsdag kveld at i alt fem britiske statsborgere er løslatt fra russisk fangenskap. Hun takket ukrainas president Volodymyr Zelenskyj for hans innsats, og Saudi-Arabia for deres bidrag.

Noen timer seinere ble det publisert en videohilsen på Instagram, der Shaun Pinner og Aiden Aslin takker alle som har jobbet for å få dem ut av fangenskap.

- Vi er nå ute av faresonen og på vei hjem til familiene våre, sier Aslin i videoen.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer