Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tusen år gamle gigant­trær døde plutselig

Forskere gir klimaendringer skylden.

MYSTISKE DØDSFALL: Her samles Maasai-folket under et dødt baobabtre i Oltukai i Tanzania i 2010. Foto: Tony Karumba/AFP/ScanpixNTB.
MYSTISKE DØDSFALL: Her samles Maasai-folket under et dødt baobabtre i Oltukai i Tanzania i 2010. Foto: Tony Karumba/AFP/ScanpixNTB. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Røttene hadde hatt feste i den afrikanske jorda i tusenvis av år, da ni av de tretten eldste baobabtrærne i verden ga opp, og det skal ha skjedd raskt. Ifølge avisen The Guardian ble det eldste treet 2500 år gammelt, 30 meter høyt, med en omkrets på 35,1 meter.

- Vi kan rapportere om at ni av de tretten eldste… individene er døde, skriver forskerne i en studie som ble publisert det vitenskapelige magasinet Nature Plants. Det skal være de eldste delene av trærne som bukket under. Årsaken skal være endringer i klimaet.

Sjokk

- Det er definitivt sjokkerende og dramatisk at vi i vår livstid opplever at så mange milleniumgamle trær dør, sier Adrian Patrut ved Babeds-Bolyai-universitetet i Romania. Patrut er medforfatter av studien som ble satt i gang for å forstå hvordan trærne kunne vokse seg så enorme.

Blant de ni tærne som nå er døde, var fire blant Afrikas største Baobab-trær.

SPEKTAKULÆRE: De vakre, enorme trærne vokse naturlig på Afrikas savanner. Her står solen opp bak et apebrødtre i Okavangodeltaet i Botswana. Foto: Mike Hutcings/Reuters/ScanpixNTB
SPEKTAKULÆRE: De vakre, enorme trærne vokse naturlig på Afrikas savanner. Her står solen opp bak et apebrødtre i Okavangodeltaet i Botswana. Foto: Mike Hutcings/Reuters/ScanpixNTB Vis mer

Dødsårsaken er ikke fastslått, men forskerne mener klimaendringene som har rammet de sørlige delene av Afrika kan være en delvis grunn.

Eldgamle

Baobab-trærne er også kjent som apebrødtrær og ifølge forskerne er de verdens største og eldste blomstrende trær. Studien av de eldgamle trærne pågikk fra 2005 til 2017 og totalt har forskerne kartlagt 60 individer. De vokser naturlig på Afrikas savanner og fungerer som massive vannlagre.

Treets frukter er også kilde til mat for både mennesker og dyr.

Ifølge The Guardians artikkel er baobabtreet veldig vanskelig å drepe. De kan brenne og miste bark, men det fortsetter likevel å vokse.

Nå advarer forskerne og mener flere undersøkelser er nødvendig for å komme til bunns i årsaken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!