Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tusen barn er blitt foreldreløse i Aceh. De er lett bytte for menneskehandlere.

Irma (16) snakker ikke lenger. Iqbal (12) dikter historier om sin familie. Mens Rojali (15) er heldig. Han blir gjenforent med familien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BANDA ACEH (Dagbladet): Både FNs barneorganisasjon Unicef og sosialdepartementet i Aceh-provinsen bekrefter at barn har blitt tatt i katastrofeområdet. Hva som har skjedd med dem, vet ingen.

Adopsjon

-  Politiet må etterforske sakene før vi kan bevise at barn er tatt i kriminell hensikt, men det vi vet, er at det sirkulerer SMS-er der det tilbys barn fra Aceh for adopsjon. Vi vet at byen Medan er et senter for smugling av barn til Malaysia. Vi vet også at sexmarkedet for barn er stort, sier Amanda Melville, som leder Unicefs beskyttelsesarbeid.

Hakim Lukman som arbeider med samme sak i sosialdepartementet i provinsen Aceh, bekrefter at barn er stjålet:

-  Vi tror vi nå har fått kontroll, men vi vet at mange barn ble tatt ut av området i den første uka etter katastrofen. Noen er sikkert bare tatt hånd om av vennligsinnede, men vi har grunn til å tro at noen også er tatt av kriminelle, sier han.

Unicef jobber nå for å få oversikt over hvor mange barn som har mistet begge sine foreldre i flodbølgen. Foreløpig anslår Melville tallet til 1000. Dødstallene for Indonesia ble i går oppjustert med 3000 - til totalt 104 000.

En av de foreldreløse er ungjenta Irma. Hun kom selv til organisasjonen Pusaka og registrerte seg i flyktningleiren i Banda Aceh.

Sammenbrudd

SNAKKER IKKE: Irma har i to uker vandret alene rundt i katastrofeområdet. I går kom hun fram til organisasjonen Pusaka, som jobber sammen med Unicef for å hjelpe de foreldreløse barna. -  I går smilte hun og snakket om hva som hadde skjedd. Men i natt kollapset hun fullstendig. Nå vil hun ikke lenger snakke. Hun har gått inn i et dypt trauma, sier legen Rafiati Sari. I katastroferammede Aceh er sårbare barn enkle bytter for menneskehandlere. Foto: Sveinung Uddu Ystad
SNAKKER IKKE: Irma har i to uker vandret alene rundt i katastrofeområdet. I går kom hun fram til organisasjonen Pusaka, som jobber sammen med Unicef for å hjelpe de foreldreløse barna. - I går smilte hun og snakket om hva som hadde skjedd. Men i natt kollapset hun fullstendig. Nå vil hun ikke lenger snakke. Hun har gått inn i et dypt trauma, sier legen Rafiati Sari. I katastroferammede Aceh er sårbare barn enkle bytter for menneskehandlere. Foto: Sveinung Uddu Ystad Vis mer

-  I går smilte hun og snakket om hva som hadde skjedd. Men i natt kollapset hun fullstendig. Nå vil hun ikke lenger snakke. Hun har gått inn i et dypt trauma, sier legen Rafiati Sari.

Deni Purba forteller at mange mindreårige holder tapet av mor og far på avstand inntil de er trygge. Så kommer sammenbruddet.

-  Dette er svært sårbare barn og unge, som i mange tilfeller vil følge enhver voksen som hjelper dem. De er et lett bytte for menneskehandlere, sier Purba.

Tolvåringen Iqbal gikk på kostskole i Banda Aceh. Hans far døde for noen år siden, men hans mor og eldre søsken var hjemme i landsbyen Teunom på vestkysten av provinsen da flodbølgen kom.

Iqbal forteller blidt om at moren og brødrene hans snart kommer for å hente ham. Det er bare noen problemer med å skaffe transport, sier han. Inntil videre er han innlosjert i teltet til noen andre flyktninger fra flodbølgen.

Deni Purba vet sannheten. Iqbal har ikke lenger noen mor, men noen fjerne slektninger som har varslet at de kommer for å hente ham. Landsbyen Teunom er fullstendig utradert av flodbølgen. Dagbladet landet der med et amerikansk helikopter dagen før vi traff Iqbal.

-  Traff dere mamma? spør Iqbal og ansiktet hans lyser opp.

Vi svarer at vi bare var der i noen få minutter og ikke fikk hilst på alle som kom til helikopteret.

-  Hun er vel på vei hit, sier han.

Streng kontroll

Nå øker frykten for at krigshandlinger skal forhindre hjelpearbeidet. I går ble sju mennesker drept i kamper mellom indonesiske militære og separatistgruppa GAM.

Myndighetene i Indonesia har prioritert arbeidet for de foreldreløse barna, og deres tiltak levner ingen tvil om at de frykter handel med barn som overlevde katastrofen. Det er nå forbudt for andre enn nærmeste familie å ta med barn ut av Aceh-provinsen, og all adopsjon fra hele Sumatra er stanset.

-  Politiet i Banda Aceh er instruert til å være spesielt på vakt for denne type kriminalitet, sier Melville, som roser tiltakene.

Foreldreløse Rojali, som i to uker har bodd i kontorteltet til Pusaka, sier han har blitt advart mot fremmede voksne som vil hjelpe ham. Hele hans nære familie døde da flodbølgen rammet huset deres i Banda Aceh. Selv var han ute og spilte fotball med noen kamerater.

-  Jeg vet at min fars fetter er i live, men jeg husker ikke hvor han bor. Jeg håper han klarer å finne meg, sier han.

Dagen etter treffer vi Rojali igjen, og denne ganger smiler han bredt. Farens fetter Basri Mukhtar har kommet. Før han får ta med seg Rojali, må han legitimere seg, legge igjen adresse, avgi fingeravtrykk og legge fram det som måtte finnes av dokumentasjon på at han virkelig er i slekt med Rojali.

Følger opp

-  Vi kommer til å følge opp alle disse sakene for å være sikre på at vi ikke overlater barna til andre enn familien, sier Deni Purba.

Basri Mukhtar tar et godt tak rundt Rojali og unnskylder seg for at han ikke kunne komme før.

-  Du skjønner, jeg har 17 andre familiemedlemmer som jeg leter etter, sier han før de to svinger ut av leiren på scooter.

<!--/BTEK1--><!--BTEK2--ALENE: Iqbals mor forsvant da flodbølgene rammet landsbyen deres. Unicef arbeider med å spore opp slektninger.
GJENFORENT: Rojali blir tatt hånd om av farens fetter Basri Mukhtar.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media