Tusen flyktninger strandet i Frankrike

PARIS (Dagbladet.no): Et skip med mer enn 1 000 barn og voksne kurdere fra Irak strandet natt til i dag nær Saint-Raphaël på den franske Rivieraen. Ingen ble drept eller såret, men de ulovlige innvandrerne er i en elendig forfatning og fullstendig dehydrert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi gir dem vann og mat og forsøker å hjelpe dem, og først og fremst evakuere dem fra skipet, sier Marc Petit fra prefekturet i Var til radioen France Info. Kapteinen og mannskapet skal være på flukt. Petit utelukker ikke at skipet strandet med vilje.

Det var 300 barn under 10 år og 200 skrøpelige eldre om bord i «Esti Sea», med kambodsjansk flagg, som kom fra Hellas og Tyrkia. De fleste av de i alt over 1 000 passasjerene er kurdere fra Irak. Flere klarte å svømme inn til land selv og tente bål for å varme seg.

Skipet strandet bare 20 meter fra stranda. Det var ingen sjø og godt vær. Skipet, som sannsynligvis skulle til Italia, signaliserte ingen problemer og varslet ikke havnemyndighetene. Motoren fortsatte å gå og skjøv skipet mot klippene.

Passasjerene er i en elendig forfatning etter å ha tilbrakt nesten en uke om bord, oftest stående. Tre kvinner fødte underveis. Flere leger holder nå på å evaluere passasjerenes tilstand. En krisecelle er opprettet i Var-prefekturet for å takle situasjonen på best mulig måte. Passasjerene som er reddet ut er blitt installert i en militærforlegning. Passasjerene blir evakuert i mindre grupper. Alle passasjerene bør være evakuert i løpet av formiddagen.

Omlag tredve passasjerer gikk ifølge Reuters i land og ringte på i en villa. De viste bare fram en lapp der det sto: hjelp, FN.

Marc Petit utelukker ikke at noen av passasjerene kan ha klart å rømme og ta seg inn på fransk jord. Det er umulig å anslå akkurat hvor mange som var med på den forferdelige reisen. Tusenvis av flyktninger kommer til særlig Italia i vark-liknende skip som «Esti Sea». Noen synker underveis.