Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tusen jobbsøkere scientologi-testes i året

- Jo bedre testen er jo farligere er den, sier Ivar Geir Bruvoll.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Samme hvor bra en test er kan det være farlig hvis den brukes på en feil måte. Man kan jo si at jo bedre testen er jo farligere er den. Det er vårt ansvar som forvalter testen at den brukes på en forsvarlig måte, sier Ivar Geir Bruvoll, daglig leder for Performia Norge.

De bruker en variant av den kontroversielle personlighetstesten Oxford Capacity Analysis (OCA) til å blant annet rekruttere ansatte for forskjellige norske firmaer. Ifølge Performia tester de over tusen nordmenn i året i sammenheng med jobbrekruttering.

Her er scientologenes personlighetstest.

Advarer mot scientologi-tester

Testen er en omarbeidet versjon av den samme testen som scientologisekter over hele verden har brukt i alle år for å rekruttere medlemmer. Psykologer har advart mot dem i like lang tid. Ut ifra svarene forteller man hvordan du ligger an på en skala fra pluss hundre til minus hundre for en rekke tilstander, blant annet pålitelighet og ansvarlighet.

Anders Skuterud, fagsjef i Psykologiforeningen, advarer folk mot å ta Scientologikirkens personlighetstester. Han mener testene er laget slik at man oppnår dårlige resultater.

Betaler Hubbard-stiftelsen

- Det finnes ikke feil mennesker eller feil jobber, men det finnes dårlige kombinasjoner. Det vi vurderer er om personligheten passer til jobben. Hovedfokuset er å finne personer som kan levere og få ting gjort, sier Bruvoll. 

HUBBARDS METODE: Ivar Geir Bruvoll bruker L. Ron Hubbards metode for å avgjøre hvem som passer til jobben.
HUBBARDS METODE: Ivar Geir Bruvoll bruker L. Ron Hubbards metode for å avgjøre hvem som passer til jobben. Vis mer

Bruvoll forteller at de betaler seks prosent i royalties til Hubbard-stiftelsen for bruk av testen.

- Men vi har ingen koblinger til scientologikirken, sier Bruvoll.

- Vi blir hengt ut

I hele dag har Dagbladet.no blitt kontaktet av jobbsøkere som har blitt testet av Performia når de har søkt forskjellige jobber, blant annet måtte en person gjennomføre testen da han søkte jobb som lagerarbeider. Bruvoll sier at de har har kunder innenfor de fleste store bransjer i Norge.

Bruvoll forteller at det er fem ansatte i Norges-kontoret til det internasjonale selskapet. Han vil ikke fortelle hvilke norske selskaper de har som kunder.

- Det har lenge vært et problem at en del konkurrenter har brukt anledningen til å henge oss ut i media på grunn av koblingen mellom oss og scientologibevegelsen. Men hvis vi hadde funnet et verktøy som hadde fungert like bra hadde vi brukt det. For oss handler det bare om at dette er test som i over 20 års bruk i norsk næringsliv har vist at den fungerer. Selv har jeg jobbet med dette i 19 år og aldri hatt behov for å bli scientolog, sier Bruvoll.

- Ikke forsvarlig

Likevel er det flere som har jobbet i selskapet har vært scientologer.

image: Tusen jobbsøkere scientologi-testes i året

- Vi er fullstendig uinteressert i hvilke religion de som jobber for oss tilhører, sier Bruvoll.

Bruvoll vil ikke kommentere at datteren til visepresident i Odelstinget Olav Gunnar Ballo (SV) tok selvmord etter at hun tok testen.

Les også:
«Ville vært i live i dag hvis hun ikke hadde gått til scientologene»

- Men ukritisk bruk av tester er ikke forsvarlig. De som forvalter testverktøy kan bruke den til å avkrefte eller bekrefte visse tendenser, men det er ansvarsfraskrivelse å avgjøre noe ut fra testene, sier Bruvoll.

DAGBLADET I DAG: Kaja tok sitt eget liv etter personlighetstest.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media