Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tusen norske soldater klare for Kosovo

Norge planlegger å sende soldater til Kosovo. Styrken vil bestå av nær 1000 mann og blir dermed den største og tyngst bevæpnede som noen gang er sendt til et annet land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NATO drøftet i går kveld sammensetningen av Kosovo-styrken (KFOR), som skal bli på minst 50 000 soldater. På dette møtet la Norge fram planene fra Forsvarets overkommando (FO). Her går det fram at Telemarksbataljonen skal være hovedstyrken fra Norge.

Norge gjorde det helt klart på NATO-møtet at norske soldater bare skal delta i en internasjonal fredsstyrke.

Forutsetningen er et klart mandat fra FN og at det på forhånd foreligger en fredsavtale med Slobodan Milosevic.

Ikke bakkekrig

- Mandatet skal avgjøre hva slags rolle fredsstyrken skal ha, og Norge kan bare bidra i denne styrken etter at det er inngått en avtale mellom partene, sier statssekretær Kjell Ingar Alvheim i Forsvarsdepartementet til Dagbladet.

Storbritannia og USA har allerede sendt tusenvis av soldater til Balkan. Disse soldatene, som vil utgjøre hovedtyngden i KFOR, er også klare til å bli satt inn i en eventuell bakkekrig. Dette er ikke aktuelt for de norske soldatene.

- Det er liten grunn til å spekulere i om de norske styrkene kan bli en del av mulige bakkestyrker. Andre og større land enn Norge må nok ta seg av den oppgaven, om det blir aktuelt, sier statssekretær Alvheim.

Risikoen er likevel til stede for at de norske KFOR-soldatene kan komme i kamp.

Svært få regner med at Milosevic vil holde seg til inngåtte avtaler, og det kan ikke utelukkes at serbiske soldater vil skape vanskeligheter.

Det betyr at KFOR, som skal beskytte både Kosovo-albanerne som vender hjem og seg selv, må ha tungt militært utstyr med seg.

Avgjøres raskt

Etter det Dagbladet forstår, vil beslutningen om den norske KFOR-deltakelsen bli avgjort i løpet av meget kort tid. Både regjeringen og Stortinget er i utgangspunktet positive. Treningen av en del av den norske styrken vil begynne så snart avgjørelsen er tatt.

En del av Telemarksbataljonen er i dag i Bosnia. Når bataljonen kommer til Kosovo, vil den etter planen bli oppsatt med pansrede kjøretøyer. De norske soldatene må være forberedt på at store deler av Kosovo er dekket av landminer. Derfor vil den norske styrken også bestå av mineryddere.

- Dårlig tid

Trolig vil de norske soldatene først bli sendt til Makedonia, hvor et hundretall norske soldater allerede er i gang med forberedelsene.

- Vi regner med at KFOR kan være på plass i Kosovo før vinteren, men vi begynner å få dårlig tid, sier FOs pressetalsmann, brigader Erik Ianke, til Dagbladet.

Men mye avhenger av Slobodan Milosevic. De norske styrkene vil bare bli sendt til Kosovo om han er villig til å inngå en avtale med NATO og FN.