FARVEL: Gordon Brown, sammen med kona Sarah og deres to sønner John og James, på vei til Buckingham Palace. Foto: AFP PHOTO/Leon Neal/SCANPIX
FARVEL: Gordon Brown, sammen med kona Sarah og deres to sønner John og James, på vei til Buckingham Palace. Foto: AFP PHOTO/Leon Neal/SCANPIXVis mer

- Tusen takk og ha det bra

Brown dro rett fra Downing Street 10 til Buckingham Palace.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Klokka 20.20 i kveld kom statsminister Gordon Brown ut av Downing Street 10 for å kunngjøre at han går av.

- Jeg ønsker den neste statsministeren all lykke. Det er nå opp til ham å forme landets fremtid, sa Brown, med kona Sarah ved sin side.

Brown opplyste at han hadde informert dronningens private sekretær om avgjørelsen.

Den viktigste- Og når jeg nå forlater den nest viktigste jobben, tar jeg fatt på den viktigste, å være ektemann og far, sa han, og viste fram sine to små sønner John og James Fraser.

- Tusen takk og ha det bra, var Browns korte avskjedsord.

Deretter gikk den avtroppende statsministeren og familien hånd i hånd bort til en ventende bil, for å dra til Buckingham Palace. Der skal Brown formelt søke avskjed hos dronningen.

Browns farvel satte punktum for et fem dager langt valgdrama. De konservatives leder, David Cameron, vil nå ta over makten, sammen med Liberaldemokratenes Nick Clegg. Ifølge lekkasjene fra forhandlingene vil de bli henholdsvis statsminister og visestatsminister.

Tidligere politisk redaktør i The Sun, George Pascoe Watsonn, twitret at Liberaldemokratene får seks regjeringsposter.

Langtrukne forhandlingerDe konservative og Liberaldemokratene har sittet i forhandlinger siden klokka tre i ettermiddag. En fotograf fra avisa The Guardian fanget lista med krav som Clegg hadde med seg inn i de formelle samtalene.

Et av de viktigste kravene fra Liberaldemokratene har vært å få til en reform av valgsystemet. Storbritannias særskilte valgsystem favoriserer de to store partiene, og har gjort det vanskelig for Liberaldemokratene å vinne oppslutning ved valg.

Etter at Liberaldemokratene i går signaliserte at de ville innlede samtaler med Arbeiderpartiet, kom De konservative på banen og åpnet for folkeavstemning om valgreform.

Dermed var det i realiteten få som levnet forhandlingene mellom Liberaldemokratene og Arbeiderpartiet noen sjanse.

TidsspørsmålDet var avisa Evening Standard som i ettermiddag først meldte at Brown ville gå av i kveld.

Det skjedde etter at Clegg i løpet av dagen hadde vært i samtaler med både Arbeiderpartiet og De konservative. Samtalene med Arbeiderpartiet førte som ventet ikke fram. Dermed var det bare et spørsmål om timer før valgthrilleren i Storbritannia ble avsluttet.

Ved valget 6. mai ble De konservative det største partiet med 307 seter. Labour og Liberaldemokratene fikk henholdsvis 258 og 57 representanter.

En koalisjon mellom Liberaldemokratene og De konservative vil ha rent flertall, med 364 seter.

Dagbladet.no oppdaterer saken...

INNBITT: Gordon Brown tidligere i dag, biter seg i leppa og tilsynelatende noe bekymret. Foto: REUTERS/Cathal McNaughton/SCANPIX
INNBITT: Gordon Brown tidligere i dag, biter seg i leppa og tilsynelatende noe bekymret. Foto: REUTERS/Cathal McNaughton/SCANPIX Vis mer