Tusenårsskifte til 280 millioner

Regjeringen slår på stortromma når det nye årtusenet skal feires. 280 millioner kroner skal festen koste, en fest som skal vare i 5 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I statsråd i dag foreslo regjeringen at markeringene skal starte nyttårshelgen 1999 og avsluttes i 2005. Bevilgningen på 280 millioner kroner vil regjeringen fordele med 50 millioner kroner til Tusenårshelgen, 212 millioner til Tusenårsprosjekter, og 18 millioner kroner til kirkens markering.

I tillegg foreslås det opprettet en egen tilskuddsordning for etablering av tusenårssteder i alle fylker og kommuner. I statsbudsjettet for 1999 tas det sikte på å sette av 30 millioner kroner til tusenårssteder i fylkene. For kommunene skal ordningen starte i år 2000, og det blir foreslått et minste tilskuddsbeløp på 200.000 kroner per kommune.

- Markeringene skal innebære et kulturelt løft for landet, med vekt på verdier, samhold og kunnskap, sa kulturminister Anne Enger Lahnstein da hun presenterte planene i dag.

Tusenårshelgen

Tusenårsskiftet 1999/2000 skal markeres over tre dager: Fredag 31. desember, lørdag 1. januar og søndag 2. januar. 50 millioner kroner, eller vel 12 kroner per innbygger foreslås satt av til markeringen av disse tre dagene.

Nyttårsaften skal være den store folkefesten. Ifølge Lahnstein bør timene rundt tusenårsskiftet brukes i fellesskap ute i det offentlige rom, i kirker og på forskjellige arrangementer.

«Ingen skal være alene» heter prosjektet som forutsetter at kommuner, statlige etater, Kirken, de store landsdekkende organisasjonene, mediene og andre arrangører samarbeider om feiringen.

(NTB)