Skogbrann i California

Tusener av brannmenn kjemper

Tusener av brannmannskaper kjemper i California mot en vegg av flammer som er blitt så høy at den skaper sitt eget værsystem.

UKONTROLLERT: Brannen har svidd av 800 000 mål. Foto: AP/NTB
UKONTROLLERT: Brannen har svidd av 800 000 mål. Foto: AP/NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Flammene har nådd slik høyde at de danner sitt eget skysystem med heftige lyn og høy vind. Dette gir i sin tur ny næring til skogbrannene som utvikler seg i turbofart.

Rundt 5.400 mannskaper kjemper for å få kontroll over dette infernoet, men seint mandag hadde de bare kontroll på 22 prosent av brannens omkrets, melder brann- og skogsdepartementet i California.

– Hvis disse skyene blir høye nok, har de mulighet til å selv å utløse lyn mot bakken, advarer Julia Ruthford. Hun er føderalt ansatt meteorolog som er satt av til å følge hvordan brannene utvikler seg og påvirker været.

Dixie raser rundt

Brannen har fått navnet Dixie og er den største som har rast rundt i skogene i det nordlige California siden midten av måneden. Den inngår i en klimakrise som har brakt kvelende varme og alarmerende tørke. I løpet av helgen smeltet Dixie sammen med en annen brann og utløste nye evakueringer.

Jon Cappleman bor ute på bygda i nærheten av byen Twain. Han sier til AFP at Dixie er den største brannen han noen gang har sett. Men han vil ikke la seg evakuere og dynker bakken og husene med vann fra en bekk i nærheten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer