Tusener av irakere i Norge med falske pass

Ambassaden sjekket ikke identiteten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Oslo (NTB): Flere tusen irakere i Norge har fått pass av den irakiske ambassaden i Stockholm uten at ambassaden sjekket identiteten deres.

Ambassadør Ahmad Bamarni innrømmer at irakere som har oppgitt falsk identitet, har fått pass, men ønsker at de likevel får garantert opphold i Norge.

Flere tusen irakere i Norge har fått pass av den irakiske ambassaden i Stockholm uten at ambassaden sjekket identiteten deres.

– Flesteparten av dem som har fått pass ved min ambassade, har fått det med falsk identitet. Jeg vil at de skal kunne fortelle dette til norske myndigheter uten at det får konsekvenser, sier Bamarni til Aftenposten.

Etter at Saddam Hussein ble styrtet, har irakere som er bosatt i Skandinavia strømmet til ambassaden for å få pass.

Men siden de hadde oppgitt falsk identitet ved ankomst til Norge, ble de presset i armene på falsknere som lagde falske identitetspapirer til dem med navnene de hadde oppgitt.

Mange av dem som kom til landet før Saddam ble styrtet, hadde gode grunner til å skjule sin rette identitet. Pågangen for å skaffe seg pass økte særlig etter at det ble åpnet for at irakere uten familiegjenforening som var i arbeid, kunne få opphold om de framla pass fra Stockholm.

Ekspedisjonssjef Thor Arne Aass i Arbeids- og inkluderingsdepartementet sier at det ikke er gode grunner for å operere med skult identitet etter Saddam-regimets fall.

Han sier det er uaktuelt å gi opphold til personer som har brukt falsk identitet for å få opphold i Norge. Samtidig sier han at myndighetene legger til grunn at de som har fått pass på ambassaden i Stockholm, har riktig identitet. (©NTB)