Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tusener av kalkuner døde

En gård i Frankrike er avstengt etter mistanke om fugle-influensa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRUSSEL (Dagbladet): En gård med 11.000 kalkuner sørvest i Frankrike er avstengt etter mistanke om fugle-influensa. Hvis viruset påvises er det det første tilfellet blant oppdrettsfugl i Frankrike og i EU.

Frankrike er EUs største land i avl og foredling av fjørfe, og funnet sprer gåsehud blant bønder, forbrukere og politiske ledere.

Til liten nytte advarer den ene sakkyndige etter den andre mot unødig frykt. Og forsikringer om at riktig tilberedt fuglekjøtt er ufarlig, hjelper lite.

Høy dødelighet

Gården ligger i fylket Ain, sørøst i Frankrike, mellom Lyon og Genève, hvor de første to tilfellene i landet av viruset H5N1 ble påvist i to ville ender.

En veterinær varslet om mulig fugle-influensa på gården etter å ha sett et «høyt» antall dødsfall blant fuglene, opplyste Landbruksdepartementet i Frankrike.

Politi-kilder i fylkeshovedstaden Bourg-en Bresse sier at «høy» dødelighet vil si at opptil 90 prosent av kalkunene er døde. De gjenværende fuglene skulle slaktes i går ettermiddag, mens prøver fra døde kalkuner er sendt til analyse.

Karantene

En nød-plan er satt i kraft av myndighetene i Ain. Gården er satt i karantene, og omlandet er avstengt i tre kilometers omkrets. Et belte på sju kilometers omkrets er utenfor dette er satt under overvåking.

Ingen får liv til å komme inn eller forlate gården, uten at det er høyst nødvendig, og de som slipper ut må desinfiseres. Man planlegger videre å desinfisere alle biler som kommer forbi, opplyste Landbruksdepartementet.

Vaksinere

Man vurderer å vaksinere fjørkre i hele landsdelen Bresse - de tre fylkene Ain, Jura og Satne-et-Loire - mot fugle-influensa. Dette er oppvekstområdet til den berømte Bresse-kyllingen, det eneste fjærkre i verden som har eget opphavsmerke på lik linje med franske viner (A. O. C.) og som er kjent for sitt saftige kjøtt.

Dette er et område i Frankrike med svært mange innsjøer og derfor et yndet område for ville fugler.

Frankrike har fått tillatelse fra EU til å vaksinere 900.000 gjess og ender i våtmarksområder i Les Landes, Loire-Atlantique og Vendée.

DESINFISERER: Franske brannmenn sprayer ned biler ned Versailleux på grunn av sikkerhetssonen som er etablert.
SKUMMELT FUNN: Mulig funn av fugleinfluensa blant kalkuner på en gård i Frankrike.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!