Tusener av kalkuner døde

En gård i Frankrike er avstengt etter mistanke om fugle-influensa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BRUSSEL (Dagbladet): En gård med 11.000 kalkuner sørvest i Frankrike er avstengt etter mistanke om fugle-influensa. Hvis viruset påvises er det det første tilfellet blant oppdrettsfugl i Frankrike og i EU.

Frankrike er EUs største land i avl og foredling av fjørfe, og funnet sprer gåsehud blant bønder, forbrukere og politiske ledere.

Til liten nytte advarer den ene sakkyndige etter den andre mot unødig frykt. Og forsikringer om at riktig tilberedt fuglekjøtt er ufarlig, hjelper lite.

Høy dødelighet

Gården ligger i fylket Ain, sørøst i Frankrike, mellom Lyon og Genève, hvor de første to tilfellene i landet av viruset H5N1 ble påvist i to ville ender.

En veterinær varslet om mulig fugle-influensa på gården etter å ha sett et «høyt» antall dødsfall blant fuglene, opplyste Landbruksdepartementet i Frankrike.

Politi-kilder i fylkeshovedstaden Bourg-en Bresse sier at «høy» dødelighet vil si at opptil 90 prosent av kalkunene er døde. De gjenværende fuglene skulle slaktes i går ettermiddag, mens prøver fra døde kalkuner er sendt til analyse.

Karantene

En nød-plan er satt i kraft av myndighetene i Ain. Gården er satt i karantene, og omlandet er avstengt i tre kilometers omkrets. Et belte på sju kilometers omkrets er utenfor dette er satt under overvåking.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer