Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tusener av Zelaya-tilhengere marsjerer

Det er nå 90 dager siden han ble kuppet.

STØTTER ZELAYA: Tilhengere av Honduras' avsatte president Manuel Zelaya demonstrerer i Tegucigalpa lørdag, 90 dager etter at han ble styrtet i et kupp. Foto: SCANPIX / Henry Romero / REUTERS
STØTTER ZELAYA: Tilhengere av Honduras' avsatte president Manuel Zelaya demonstrerer i Tegucigalpa lørdag, 90 dager etter at han ble styrtet i et kupp. Foto: SCANPIX / Henry Romero / REUTERS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Tusener av tilhengere av Honduras avsatte president Manuel Zelaya marsjerte forbi Brasils ambassade der han sitter innesperret, 90 dager etter kuppet mot ham.

Håpet svinner for å finne en fredelig løsning på konflikten etter at de første forsiktige kontaktene mellom Zelaya og kuppregimet endte uten resultat.

«Takk til Brasil for å beskytte Mel mot dette gemene regimet», sto det på et av bannerne som demonstrantene bar forbi ambassaden lørdag.

Mange mener at Zelayas overraskende hjemkomst har styrket oppslutningen om ham og svekket kuppregimet.

Zelaya har siden han returnerte til Honduras tidligere i uken, sittet innesperret i den brasilianske ambassaden i Tegucigalpa sammen med om lag 60 diplomater, støttespillere, familiemedlemmer og journalister.

- Beleiring

En brasiliansk diplomat som kom ut av ambassaden lørdag, hadde skarpe ord mot den militære jernringen kuppregimet har opprettet rundt bygningskomplekset i sentrum av byen.

- Dette er det eneste stedet i verden der en ambassade er under beleiring, sa Francisco Catunda, som er Brasils charge daffaires i Honduras.

- Dere kan ikke forestille dere hvor mange papirer, sjekker og forhandlinger jeg som Brasils charge daffaires måtte gå gjennom for å forlate ambassaden, sa han indignert. Det er første gangen han er ute av bygningen på en uke.

De fleste som er inne i bygningen, er ved god helse, selv om en brasiliansk diplomat hadde luktet gass, noe Zelaya tolker som er forsøk fra regimets side på å ta livet av ham og de andre i bygningen.

EU-ambassadører

EU-landene har besluttet å sende sine diplomatiske utsendinger tilbake til Honduras etter at Zelaya nå er tilbake i landet.

EU hentet hjem de franske, tyske, italienske og spanske ambassadørene etter statskuppet i sommer, men lørdag kunngjorde det svenske EU-formannskapet at diplomatene sendes tilbake.

Sverige understreker i en uttalelse at vedtaket ikke er en anerkjennelse av kuppregimet i Honduras, og at ambassadørene blir sendt tilbake for å «gjenopprette den konstitusjonelle ordenen og den diplomatiske prosessen» i landet.

Brasils president Lula da Silva sier at Zelaya kan bli i ambassaden for sin egen sikkerhet så lenge han trenger og vil.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling