Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tusener evakueres fra Alpene

Mens redningsmannskaper fortsatt fant døde i ruinene i Galtür, ble tusenvis av skiturister i dag evakuert fra feriesteder i Alpene. Rundt 30 helikoptre gikk i skytteltrafikk mellom Galtür og omverdenen, med en ankomst eller avgang hvert eneste minutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidlig på ettermiddagen var rundt 2.500 mennesker fløyet ut av Galtür og byens nærmeste omgivelser. Samtidig ble dødsoffer nummer 32 fraktet bort fra et sammenrast hus i den skredrammede byen, der letemannskapene hadde funnet den omkomne kort tid før.

I Sveits ble det satt i gang flere luftbroer for å evakuere en del av de anslagsvis 100.000 mennesker som er innesperret på vintersportssteder og i landsbyer av de enorme snømengdene som har falt over Alpene de siste dagene og ukene. I den høytliggende Goms-dalen ble det innført unntakstilstand.

Dødstallene

Av de 32 omkomne som er funnet i Galtür, var 21 torsdag identifisert. Ni av de døde er tyske, fem østerrikske, fem nederlandske og to danske.

Sju personer var fortsatt savnet, opplyste den østerrikske krisestaben i Landeck, 20 kilometer øst for Galtür og 450 kilometer sørøst for Wien. Til sammen 1.035 personer var evakuert bare fra Galtür, deriblant 26 mennesker som ble gravd levende fram fra snømassene.

For de sju som fortsatt var savnet, var håpet torsdag i ferd med å svinne, sa talsmenn for krisestaben. Oppryddingsarbeider var i full gang i nabobyen Valzur, der fire mennesker omkom og 26 kom til skade i et snøras 24 timer etter katastroferaset i Galtür.

Tilsammen over 50 mennesker har mistet livet i uvær i Europa denne måneden.

«Som en flyplass»

Transporten av feriegjester ut av området forløp «som på en storflyplass», sa Galtürs turistsjef Gerhard Walter torsdag. Han opplyste at fastboende også vil bli satt på helikoptre ut av byen, med unntak for personer med livsviktige oppgaver eller folk som melder seg frivillig til å bli igjen.

Evakueringen skjer i ordnede former, og hver feriegjest har fått utlevert en egen flybillett, tilføyde Walter. Onsdag brøt det nesten ut slagsmål mellom panikkslagne turister som forsøkte å trenge seg inn i helikoptrene, og politiet måtte gripe inn og gjenopprette ro og orden.

Også fra fjelldalen Goms i den sveitiske kantonen Wallis ble turister og fastboende evakuert med helikoptre. Myndighetene i Sveits har innført unntakstilstand i Goms, der 6.000 mennesker er innesperret uten strøm og i sterk kulde etter at det i helgen falt store snømengder over dalen.

(NTB)