Tusener evakueres fra Tsjernobyl

Tusenvis av mennesker evakueres fra Tsjernobyl-området. Selve kjernekraftverket skal ikke være i fare, men en skogbrann ved kjernekraftverket gjør at store mengder kjernefysisk materiale slippes ut i atmosfæren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forrige helg ble en feil i et damprør i selve kjernekraftverket reparert. Men det skal ikke være noen sammenheng mellom denne feilen og skogbrannen.

Toppen av atomkjeden

- Det som gjør brannen farlig er at det er småskogen som er vokst opp etter Tsjernobyl-ulykken i 1995 som brenner. Denne skogen er toppen av næringskjeden i det mest forurensede området. Det at skogen brenner gjør at farlige kjernefysiske gasser slipper ut i store mengder, sier miljøorganisasjonen Bellonas Russlands-ekspert Thomas Nilsen.

Småskogen i det mest forurensede området har vokst ukontrollert etter Tsjernobyl-ulykken for 15 år siden. Grunner er at jordbrukslandet er lagt brakk, fordi det er altfor farlig å bruke jorda til matproduksjon.

Folk begynte å evakuere områder i forrige uke. Ingen vet hvor mange som er evakuert eller som bør evakueres. Grunnen er at mange mennesker bor i det mest forurensede området rundt Tsjernobyl ulovlig fordi de ikke har noe annet sted å bo.

morten.strand@dagbladet.no