Tusener evakuert etter vulkanutbrudd i Indonesia

Sinabung-vulkanen på Sumatra har begynt å røre på seg. Etter 400 år.

FLYKTET: I all hast forlot innbyggerne rundt vulkanen Sinabung hjemmene sine da vulkanen plutselig begynte å spy ut aske og stein natt til søndag. Foto: SUTANTA ADITYA/AFP/SCANPIX
FLYKTET: I all hast forlot innbyggerne rundt vulkanen Sinabung hjemmene sine da vulkanen plutselig begynte å spy ut aske og stein natt til søndag. Foto: SUTANTA ADITYA/AFP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Etter 400 år i ro har Sinabung-vulkanen på Sumatra begynt å røre på seg. Tusener av mennesker måtte i all hast flykte fra hjemmene sine idet aske og røyk ble slengt opp i luften.

Myndighetene er i høyeste alarmberedskap og har evakuert titusener av mennesker. Men mange kom myndighetene i forkjøpet og flyktet så fort de kunne da aske og stein ble kastet i været nesten uten forvarsel natt til søndag.

Landsbyboere sier de så lava komme ut av krateret rundt midnatt, og 15 minutter etter var utbruddet i full gang.

Over 18 000 mennesker er evakuert, og det er opprettet en faresone på 6 kilometer.

Mange bønder - Asken har spredt seg til en avstand på 30 kilometer fra vulkanen. Mange av de evakuerte er bønder, og de sier at asken har falt ned der de dyrker grønnsaker, sier en talsmann for redningstjenestene, Mohammad Agus Wibisono.

Innbyggerne har både kommet seg unna til fots og med biler og små lastebiler. Mange flyktet før de fikk beskjed om å evakuere ettersom vulkanen spydde ut både svart røyk, småstein og svovel.

Pusteproblemer Mange skal ha fått pusteproblemer, men det er ikke bekreftet at noen er skadd eller omkommet. To personer skal imidlertid ha dødd av hjerteinfarkt, ifølge nyhetsbyrået Antara. Området var søndag dekket av svart røyk, og lukten av svovel er kraftig.

Myndighetene har satt inn sykebiler, lastebiler og busser for å frakte bort flere tusen mennesker som bor rett under vulkanen.

ASKERAMMET: Innbyggere fra en landsby ved foten av vulkanen dro med det de sto og gikk i da de i all hast måtte forlate sine hjem. Foto: REUTERS/SCANPIX
ASKERAMMET: Innbyggere fra en landsby ved foten av vulkanen dro med det de sto og gikk i da de i all hast måtte forlate sine hjem. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Fjellet Sinabung er 2460 meter høyt og ligger nord på Sumatra, 1300 kilometer nordvest for Jakarta.

Utbruddet skal ha overrasket ekspertene ettersom vulkanen ikke har hatt noe utbrudd på 400 år.

(NTB)