Tusener evakuert fra storvulkan

Meksikanske myndigheter prøver nå å få evakuert 40 000 mennesker fra områdene rundt vulkanen «Popo». Tidligere i dag kastet den slumrende vulkanen steinbiter en hel kilometer vekk, og røyksøylen sto 2000 meter til værs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Popocatepetl, eller «Popo» som den kalles lokalt, har gitt smålyder fra seg helt siden 1994, men de siste dagenes jordskjelv i området gjør at forskerne nå slår alarm.

40 000 mennesker i en mils radius rundt vulkanen har blitt oppfordret til å forlate området, men foreløpig er det bare 10 000 som har fulgt oppfordringen. Mange av beboerne i området er vant til at vulkanen brummer litt, og gidder ikke å forlate området, andre vil ikke forlate hjem, innbo, avlinger og husdyr.

Tirsdag spredte vulkanen aske i en 60-70 kilometers radius, og torsdag hadde den hele 200 mindre utbrudd på en dag, hvilket er ny rekord. Vulkan-ekspertene sier nå at det kan komme enda sterkere utbrudd de neste dagene.

Lava-linker:

Mer om «Popo»

Siste nytt om vulkaner

Volcanoes.com - alt om vulkaner

Lava-videoer

Akkurat nå bygger det seg opp press inne vulkanen, og forskerne frykter at det økende trykket kan utløse et utbrudd som kan kaste steiner og andre gjenstander flere kilometer.

Popo er 5366 meter høy, og ligger 65 kilometer sørøst for Mexico by. Vulkanen, som hadde sitt siste store, katastrofale utbrudd for rundt 800 år siden, er ofte synlig fra hovedstaden. Et større utbrudd vil allikevel neppe føre til større problemer enn aske-nedfall for de 20 millioner innbyggerne i verdens nest største by.

TROSSER «POPO»: Mange av de 40 000 som bor i nærheten av den meksikanske vulkanen «Popo» har valgt å ignorere evakueringen. Forskerne frykter et større utbrudd når som helst.