Tusener får ikke stemme

En domstol i Zimbabwe avviste i kveld opposisjonens bønn om ytterligere en valgdag. Valglokalene stengte til tross for lange køer av velgere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Opposisjonen henvendte seg mandag ettermiddag til en domstol i hovedstaden Harare med en oppfordring om å forlenge valget med ytterligere en dag. Men mandag kveld avviste domstolen dette, opplyser en av opposisjonens jurister.

- Nei, det blir ingen ekstra dag, sa opposisjonspartiet MDCs advokat Eric Matinenga etter at domstolen hadde tatt sin beslutning.

- Dommer Paddington Garwe besluttet at dette lå utenfor hans jurisdiksjon.

Mandag ekstra

Opposisjonen fikk innvilget en ekstra valgdag mandag, men den hjalp ikke vesentlig på de køene av folk som ikke fikk stemt, og opposisjonen gikk på nytt til retten. Opposisjonspartiet MDC sier president Robert Mugabe nektet å følge ordren om å åpne valglokalene mandag morgen klokken 7.

Det tok over fem timer før valglokalene i Zimbabwes hovedstad Harare langsomt og gradvis ble åpnet. Mugabe nektet også å åpne valglokaler utenfor hovedstaden. Opposisjonen står sterkest i hovedstaden.

Klokken 19.00 mandag erklærte Mugabes regjering at valglokalene var stengt. Da sto fortsatt mange i kø.

Opposisjonsleder og presidentkandidat Morgan Tsvangirai tordnet mot president Robert Mugabe og hans regjeringsparti ZANU-PF, og sa at de forsøkte å stjele valget, og at tusenvis av velgere ble nektet sin rett til å stemme.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer