Tusener får ikke stemme

En domstol i Zimbabwe avviste i kveld opposisjonens bønn om ytterligere en valgdag. Valglokalene stengte til tross for lange køer av velgere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opposisjonen henvendte seg mandag ettermiddag til en domstol i hovedstaden Harare med en oppfordring om å forlenge valget med ytterligere en dag. Men mandag kveld avviste domstolen dette, opplyser en av opposisjonens jurister.

- Nei, det blir ingen ekstra dag, sa opposisjonspartiet MDCs advokat Eric Matinenga etter at domstolen hadde tatt sin beslutning.

- Dommer Paddington Garwe besluttet at dette lå utenfor hans jurisdiksjon.

Mandag ekstra

Opposisjonen fikk innvilget en ekstra valgdag mandag, men den hjalp ikke vesentlig på de køene av folk som ikke fikk stemt, og opposisjonen gikk på nytt til retten. Opposisjonspartiet MDC sier president Robert Mugabe nektet å følge ordren om å åpne valglokalene mandag morgen klokken 7.

Det tok over fem timer før valglokalene i Zimbabwes hovedstad Harare langsomt og gradvis ble åpnet. Mugabe nektet også å åpne valglokaler utenfor hovedstaden. Opposisjonen står sterkest i hovedstaden.

Klokken 19.00 mandag erklærte Mugabes regjering at valglokalene var stengt. Da sto fortsatt mange i kø.

Opposisjonsleder og presidentkandidat Morgan Tsvangirai tordnet mot president Robert Mugabe og hans regjeringsparti ZANU-PF, og sa at de forsøkte å stjele valget, og at tusenvis av velgere ble nektet sin rett til å stemme.

Vold

- Vi går til sak fordi de ikke åpnet valglokalene presis, sa en talsmannen for partiet, Nomore Sibanda. Han sa også at opposisjonens velgere ble utsatt for vold mens de ventet på å få stemme.

- De kan arrestere meg, og i verste fall drepe meg, men de vil aldri kunne knekke folkets vilje til å hevde sin makt, sa Tsvangirai.

Tsvangirai tilføyde at det ikke har noen hensikt å delta i en valgprosess der mange velgere ikke får avgi stemme. Han bekreftet samtidig at opposisjonspartiet MDCs generalsekretær Welshman Ncube var arrestert.

Tsvangirai sa også til sine tilhengere at han delte deres frykt for juks, men oppfordret dem til å forholde seg rolige, og ikke la seg provosere til voldelige opptøyer.

Forsinket

Blant uregelmessighetene rundt valget, regnes også arrestasjonen av fire amerikanske diplomater. De ble holdt tilbake i fem timer ved en veisperring i byen Chinhoyi. To av dem var valgobservatører, og amerikanerne betrakter arrestasjonen som et alvorlig brudd på deres diplomatiske status. Ambassaden i Harare har ikke fått noen forklaring på hvorfor amerikanerne ble stoppet.

Søndag ble det meldt at flere personer ble slått og drevet fra valglokalene sent på kvelden, etter at retten hadde gitt opposisjonen medhold i at lokalene også skulle være åpne mandag. Den norske valgobservatøren Kåre Vollan sa at mer enn 1.000 mennesker ble avvist utenfor et valglokale i Harare ved 23-tiden søndag kveld. Noen hadde ventet i 20 timer for å få stemme.

Forvirring

Situasjonen i de sentrale delene av Harare ble mandag ettermiddag beskrevet som rolig. Sveriges Zimbabwe-ambassadør Kristina Svensson sa til nyhetsbyrået TT at det var mindre trafikk i byen enn vanlig, trolig fordi mange arbeidstakere hadde fått fri i forbindelse med presidentvalget.

På spørsmål om hvorvidt folk flest visste at valget var forlenget, svarte den svenske ambassadøren:

- Det tviler jeg sterkt på. Framfor alt har det hersket full forvirring i selve valglokalene. Der hadde man allerede pakket sammen og demontert utstyret, sa Kristina Svensson til TT mandag.

(NTB)

HARARE I DAG:En gateselger fallbyr varene og ber samtidig om hjelp til å emigrere.