Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tusener flykter fra Kongo til Kongo

Har flyktet fra en lokal konflikt nord i Kongo til nabolandet kjent som Kongo-Brazzaville.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Flere tusen mennesker har flyktet fra en lokal konflikt nord i Kongo til nabolandet kjent som Kongo-Brazzaville.

7.000 personer har krysset grensa i løpet av et døgn, opplyste en statlig radiokanal i Kongo-Brazzaville onsdag. Det samlede antallet flyktninger er ifølge FN 13.000.

Bakgrunnen er en konflikt mellom to etniske grupper om jordbruks- og fiskerettigheter i den kongolesiske provinsen Equateur.

- Landsbyer brent

- Landsbyer er blitt brent og flere titalls mennesker drept som følge av disse sammenstøtene, forteller en av flyktningene til det offisielle nyhetsbyrået i Kongo-Brazzaville.

I forrige uke skal minst 47 politimenn ha blitt drept da de forsøkte å gripe inn i konflikten.

Kongo-Brazzaville, med det offisielle navnet République du Congo, ligger vest for den betraktelig større naboen République démocratique du Congo. Sistnevnte har over 60 millioner innbyggere og omtales vanligvis bare som Kongo.

Drap og voldtekt

Uavhengig av de etniske sammenstøtene i Equateur-provinsen kommer det stadig meldinger om voldsepisoder i den østlige delen av Kongo, hvor både regjeringsstyrker og ulike opprørsgrupper er involvert.

Tidligere denne uken hevdet menneskerettighetsgruppen Human Rights Watch (HRW) at FN-styrkene i landet har lukket øynene mens Kongos egen hær har drept over 500 sivile. Flere menn skal ha blitt halshogget, mens unge jenter er blitt voldtatt.

- Noen kongolesiske soldater begår krigsforbrytelser når de på grusomt vis rammer de samme menneskene som de skulle ha beskyttet, sier Anneke Van Woudenberg fra Human Rights Watch.

- FN er medskyldig

FN-styrken MONUC bistår de kongolesiske regjeringssoldatene med transport, mat og drivstoff. I helgen erklærte FN-styrken at den øyeblikkelig innstiller støtten til en hæravdeling som beskyldes for 62 drap, men HRW mener dette ikke er nok.

Organisasjonen mener FN bør stanse all bistand til regjeringsstyrkene, siden den nåværende situasjonen betyr at verdensorganisasjonen er innblandet i krigsforbrytelser.

FN-ledelsen i New York opplyser at det skal startes etterforskning av drapene på sivile i Kongo. Samtidig uttaler en talsmann for den kongolesiske regjeringen at HRW tidligere har hatt en tendens til å overdrive.

Langvarig konflikt

Krig og konflikt har preget Kongo i lange perioder siden landet ble selvstendig fra Belgia i 1960.

Fra 1998 til 2003 hadde hele sju andre afrikanske land væpnede styrker i landet, i det som ble kalt Afrikas første verdenskrig. Det anslås at så mange som 5 millioner mennesker kan ha mistet livet av sult, sykdommer og vold som følge av krigen. Hvis dette er riktig, er konflikten en av de verste siden andre verdenskrig.

Kongos regjeringsstyrker er i dag en dårlig betalt samling soldater med bakgrunn både fra hæren til den tidligere diktatoren Mobuto Sese Seko og flere av opprørsgruppene som var med på å styrte ham.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media