Tusener flykter fra stor-krigen

Tusener av albanere i Makedonia brukte i går våpenhvilen mellom geriljaen og regjeringen til å komme unna kampsonene. Våpenhvilen er i fare etter at geriljasoldater skadet seks makedonske politimenn i et bakholdsangrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En kortvarig våpenhvile så ut til å mislykkes Idet solen hadde gått ned angrep albanske geriljasoldater et politikjøretøy utenfor Tetovo.

Ifølge en kilde i politiet måtte fire politimenn behandles på sykehus for skuddskader. For de to andre politimennene var skadene mindre alvorlige. Angrepet skjedde like ved stedet der fem makedonske soldater ble skutt og drept forrige uke.

Våpenhvilen, som går ut i formiddag, kan være et tegn på forsoning, men også en forberedelse på en større konfrontasjon på slagmarka. Geriljaen står bare én mil fra hovedstaden Skopje og har muligens våpen som kan nå mål i byen. Hvis geriljaen bomber Skopje, er en større krig trolig uunngåelig.

I en erklæring underskrevet av lederen for geriljaen, Ali Ahmeti, sa opprørerne at deres våpenhvile skulle vare til midt på dagen i dag.

Uten vann ei uke

Den makedonske regjeringen innførte midlertidig våpenhvile tidligere på dagen for å lette på den vanskelige situasjonen for de sivile.

Regjeringen håper at en våpenhvile kan gjenopprette vannforsyningen og matleveransene til de sivile i kampområdene.

Den største albanske byen i Makedonia, Kumanovo, har vært uten vann i ei uke. Vannmangelen er kritisk. Den NATO-ledede KFOR-styrken i Kosovo opplyser at den skal skaffe til veie halvparten av vannet som trengs.

Før våpenhvilen ble innført i går, fortsatte regjeringshæren bombardementet av opprørerkontrollerte landsbyer nord for Skopje.

14000 flyktet

De albanske opprørerne kan slå ut hovedveien til flyplassen, og trolig også flyplassen. Flere vestlige flyselskaper stanset i går sine flyginger til Skopje.

Hittil har 14000 sivile flyktet fra Makedonia til Kosovo av frykt for krigshandlinger. Rundt 12000 mennesker krysset grensa i helga og nye 2500 mandag.

PÅ FLUKT: Mange tusen albanere rømmer nå krigssonen av frykt for at den store krigen skal komme.