Tusener flykter gjennom Makedonia og Serbia for å komme seg til EU

- Det er en flom av mennesker som fortsetter å komme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge nyhetsbyrået AFP reiste tusenvis av flyktninger gjennom Makedonia og Serbia søndag.

Over 6000 flyktninger fra Midtøsten, Afrika og Asia har nå kommet seg inn i Serbia. Åtte store FN-telt er satt opp i grensebyen Miratovac i Serbia, og det er satt opp busser for å frakte dem til byen Presevo i Serbia hvor de får tildelt dokumenter og hjelp til å ta busser for å komme seg videre til Ungarn.

- Vi har jobba i hele natt for å ta dem imot. Det er en flom av mennesker som fortsetter å komme, sier president i Presevos Røde Kors, Amet Alimi, til nyhetsbyrået.

Ungarn på sin side er i gang med byggingen av et fire meter høyt gjerde langs grensene for å hindre flyktningene i å komme inn i landet.

Kjempet seg over grensa til Makedonia Etter at det oppsto kaotiske og farlige situasjoner på en lokal jernbanestasjon da tusener av flyktninger prøvde å komme seg på et tog fra Makedonia til Serbia tidligere denne uka, erklærte Makedonia unntakstilstand torsdag. 

Landet stengte grensene, noe som førte til at mange flyktninger ventet i flere dager ved grensepasseringen mellom Hellas og Makedonia ved den makedonske byen Gevgelija i håp om å komme seg nordover.

1500 flyktninger kjempet seg forbi politisperringene og kom seg over grensa, til tross for at politiet brukte sjokkgranater for å hindre dem. Stengingen av grensa ble derfor opphevet fredag.

4 400 flyktninger ble også reddet fra havsnød i Middelhavet denne uka, ifølge italienske myndigheter.

VIL VIDERE TIL SERBIA: Tusener av flyktninger prøver å komme seg til Serbia via tog. Her står flyktninger og venter ved byen Gevgelija på grensa mellom Makedonia og Hellas i dag. Foto: NTB Scanpix
FLYKTER MOT EU: Makedonia erklærte unntakstilstand torsdag, og stengte grensene til Hellas. Til tross for at politiet brukte sjokkgranater for å hindre menneskene i å passere grensa klarte de til slutt ikke å holde dem tilbake. Fredag ble grensa åpnet. Foto: NTB Scanpix
VENTER VED GRENSA: Flyktningene strømmer til grensa mellom Hellas og Makedonia, ifølge Røde Kors. Foto: NTB Scanpix
PRØVER Å TA TOGET: Røde Kors melder om kaotiske tilstander i byen Gevgelija, som ligger i grenseområdet mellom Hellas og Makedonia. Foto: NTB Scanpix
ÅPNET GRENSENE: Makedonske myndigheter stengte grensene torsdag, men åpnet de igjen fredag da politiet ikke lenger klart å hindre flyktningene i å komme seg over grensa. Foto: NTB Scanpix
VANN-KØ: Åtte store FN-telt er satt opp ved grensebyen Miratovac i Serbia. Her får flyktningene vann og hjelp til å ta busser videre mot Ungarn. Foto: NTB Scanpix
I KØ: Tusener av flyktninger venter på å få komme over grensa til Makedonia. Foto: NTB Scanpix

42 000 mennesker, blant dem 7 000 barn, har ifølge myndighetene i Makedonia kommet seg til landet siden midten av juni.

Tror Schengen-avtalen kan bryte sammen Italias utenriksminister Paolo Gentolini, mener Schengen-avtalen vil bryte sammen dersom EU-landene ikke samarbeider.

- I forhold til innvandring står Europa i fare for å vise fram sine verste sider. Egoisme, tilfeldighet omkring store beslutninger og konflikter mellom medlemslandene, sier han til avisa Il Messaggero, ifølge NTB.

Gentolini mener reformer i EUs asylpolitikk må til, for å få en jevn fordeling av migranter i EU-landene.

- Rekordstrømmen av flyktninger til Tyskland er den største utfordringen landet har hatt på 25 år, sier han til avisa.

- Serbia bør få hjelp Seniorrådgiver i Flyktninghjelpen, Pål Nesse, mener de øvrige landene i Europa nå må hjelpe Serbia.

- Det er positivt at Makedonia nå har åpnet grensen igjen, og slipper folk videre. Nå bør Serbia få hjelp. Dette er en gruppe som er på vei videre til Europa uansett, så da kan vi trå til nå, sier han.

Han mener det først og fremst er politisk vilje til å hjelpe som må til.

- Vi var ganske raske da Serbia tok imot flyktninger fra Bosnia på 1990-tallet, og det bør vi også være nå, sier han.

- Hva venter flyktningene på grensa til Ungarn?

- Ungarn er i gang med å bygge et høyt gjerde, men de må likevel forholde seg til flyktningkonvensjonen som sier at man har rett til å søke asyl når man står på grensa. Når flyktningene er vel inne i Ungarn, så er de i EU og i et Schengen-område, som gjør at de da kan reise fritt, sier han.

Han forteller at mange opplever Sverige eller Tyskland som målet.

- Der er det mange syrere fra før av, det er de landene som har vært rause til nå. Norge bør også være med på den dugnaden, sier han, og legger til:

- Europa som kontinent har veldig få flyktninger. Dette er noe vi fint kan håndtere hvis vi vil.