Tusener fulgte drept tenåring til graven

Mohammed Abu Khudair (16) ble i dag gravlagt i Jerusalem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Liket av 16-åringen svøpt i et palestinsk flagg ble i dag gitt tilbake til familien etter å ha blitt obdusert av israelske rettsmedisinere.

Gutten ble funnet drept og brent til det ugjenkjennelige i Vest-Jerusalem tidligere i uken.

Israelske myndigheter sier at det fortsatt er uklart hva som har skjedd, men mange antar at gutten trolig ble drept i et hevnangrep etter at tre unge israelere ble kidnappet og drept forrige måned.

Kraftige sammenstøt Torsdag morgen meldte BBC at egyptiske tjenestemenn har meglet fram en våpenhvile på Gazastripen, men det er ikke kjent når den eventuelt skal kunngjøres. I mellomtiden fryktes det nye sammenstøt mellom israelere og palestinere i etterkant av Khudairs begravelse.

Fredag satte israelsk politi inn ekstra sikkerhetsstyrker for å opprettholde ro og orden i Jerusalem. De la også begrensninger for hvem som fikk oppholde seg i Al Aqsa-moskeen, som er det største muslimske samlingspunktet i byen.

Flere steder i byen kastet palestinske ungdommer stein på israelsk politi, som svarte med tåregass og sjokkgranater, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Mange ønsket å være til stede under fredagens begravelse, men selv den dreptes familie har fått strenge restriksjoner på oppmøtet, melder NRK.

Likevel samlet flere tusen sørgende seg til begravelsen etter den første fredagsbønnen i fastemåneden ramadan.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brende reagerer Torsdag ble i alt 34 raketter avfyrt fra Gazastripen mot det sørlige Israel, ifølge det israelske militæret. Israelske styrker har også gjennomført en rekke luftangrep mot den palestinske enklaven.

- Vi ser fram mot en nedtrapping av situasjonen, ikke en opptrapping, men vi må være forberedt, sier Peter Lerner, talsmann for det israelske forsvaret, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Navi Pillay, FNs høykommissær for menneskerettigheter, er en av mange som har fordømt voldsbruken fra begge hold. Fredag sluttet også utenriksminister Børge Brende seg til oppfordringen om en våpenhvile.

- De siste dagers hendelser viser med all tydelighet hvor raskt den spente situasjonen kan komme ut av kontroll. Jeg maner til besinnelse både på israelsk og palestinsk side, sier Brende i en uttalelse.

(©NTB)

TROR PÅ DRAP: Suha, moren til Mohammed Abu Khudair som ble funnet drept i Jerusalem onsdag, tror sønnen ble bortført og drept av israelere som ville hevne drapet på tre israelske tenåringer på den okkuperte Vestbredden. Foto: Ammar Awad / Reuters / NTB scanpix
TROR PÅ DRAP: Suha, moren til Mohammed Abu Khudair som ble funnet drept i Jerusalem onsdag, tror sønnen ble bortført og drept av israelere som ville hevne drapet på tre israelske tenåringer på den okkuperte Vestbredden. Foto: Ammar Awad / Reuters / NTB scanpix Vis mer