Tusener har klart å flykte fra ISIL gjennom passasje

- De er i elendig forfatning. De kommer utslitte, barføttes og uten noen ting.

FLYKTER FRA ISIS:  Denne familien flykter fra Sinjar i Irak etter at byen ble inntatt av ISIL. Mens denen familien har flyktet til den kurdiske provinsen Dohuk i Irak, har flere tusen ved hjelp av kurdiske styrer tatt seg over grensen til Syria. Nå skal også fjellflyktningene ved Sinjar være på vei ned.  Foto: AP
FLYKTER FRA ISIS: Denne familien flykter fra Sinjar i Irak etter at byen ble inntatt av ISIL. Mens denen familien har flyktet til den kurdiske provinsen Dohuk i Irak, har flere tusen ved hjelp av kurdiske styrer tatt seg over grensen til Syria. Nå skal også fjellflyktningene ved Sinjar være på vei ned. Foto: APVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kurdiske sikkerhetsstyrker har åpnet en vei opp til de 50.000 flyktningene som har vært fanget i fjellene utenfor byen Sinjar i Nord-Irak, ifølge Al Jazeera.

- Jeg kan bekrefte at vi har lyktes i å nå fjellet og har åpnet en vei til flyktningene, sier talsperson Halgord Hikmet i den kurdiske peshmerga-styrken til TV-kanalen, ifølge NTB.

Han hevder at det er de amerikanske luftangrepene mot ISIL fredag som gjorde det mulig å åpne veien og sier at de har fått 5000 flyktninger ned fra fjellet.

Samtidig melder AP at flere tusen personer fra den irakiske minoriteten yezidiene allerede har klart å flykte fra ISIL og inn i Syria. De siterer de to kurdiske talsmennene Ekrem Hasso og  Juan Mohammad.
 
Etter at de beryktede krigerne fra ISIL, som nå kaller seg Islams stat (IS), angrep byen Sinjar i Nord-Irak, har så mange som 200 000 blitt drevet på flukt. 50 000 som  har vært fanget på Sinjar-fjellet i opp til 30 varmegrader, uten vann og mat.

- Dør på veien Juan Mohammad , en talsmann for den lokale administrasjonen i byen Qamishli på den syriske grensen mot Irak, sier det har kommet rundt 7000 personer til flyktningeleiren Norouz Camp som har rundt 300 telt. Flere tusen andre skal være i andre deler av regionen.

- Vi gjør alt vi kan for å få dem til Rojava, sier han og henviser til den kurdiskdominerte regionen nordøst i Syria.

- Folk dør på veien, sier han videre.

Han forteller at flere kvinner har mistet barna sine på veien på grunn av utmattelse og redsel, og at yezinene som har klart å ta seg inn i Syria er i en elendig forfatning.

- De komme utslitte, barføtte og uten noen ting, sier han.

- 20 000 på vei Juan Mohammed sier at over 20 000 yezidiene er på vei til Syria gjennom passasjen som de kurdiske krigeren har klart å lage, med at både flykningene og de kurdiske soldatene er under kraftige angrep fra ISIS.

Han sier flere er drept på veien.

Ekrem Hasso som jobber i administrasjonen i den syriskkurdiske regionen kjent som Jazeera, sier de kurdiske styrkene klart å lage en passasje torsdag etter intense kamper med islamistkrigerne. Han sier flertallet av flyktningene som kommer er yezidier og et mindretall kristne.

- Vår lokale regjering er på alerten og vi ber internasjonale nødhjelpsorganisasjoner komme hit og hjelpe oss. Vi trenger talt, tepper og mat, sier Hasso på telefon fra Norouz Camp.

Han sier andre flyktningeleirer i området også får inn irakiske flyktninger. 

- Forholdene her er katastrofale og kapasiteten vår er veldig beskjeden, sier han og forteller at flere syrere har latt flyktningene få bo hjemme hos seg og at andre igjen donerer mat og klær.

Meldingene om overgrepene begått av de islamistiske krigerne mot de som ikke har klart å flykte fortsetter samtidig å strømme inn. 300 irakiske familier fra den religiøse minoriteten er omringet og trues med drap om de ikke konverterer, melder Reuters.

Hundrevis av kvinner skal også være tatt til fange av ISIL-krigere. Kvinnene skal alle være under 35 år, og mange av dem holdes fanget på skoler i byen Mozul, som er i krigernes kontroll.